0

П ървото украинско семейство с деца, бягащи от войната успя да пристигне в Сандански и вече е настанено в една от къщите на бизнесмена Стоян Стоянов. В израз на съпричастност други десетки хора от града, с по-големи жилища, предлагат на бежанците в социалните мрежи безплатно настаняване. Освен доброволци и община Сандански има готовност да подсигури места за настаняване на около 150 бежанци от Украйна, успели да се евакуират и да достигнат до курортния град.

Семейство Катасонови решили да напуснат родния си дом и да тръгнат към България незабавно след избухването на войната. От приятелка на фамилията те разбрали, че доброволци предлагат безвъзмездно подслон и храна в Сандански. В началото даже не знаели по какъв начин да стигнат до града, помогнали им с информация познати в Украйна, а по-късно и в България:

" Бяхме на работа, когато руснаците започнаха да бомбардират. Всички се уплашихме, детето беше най-много уплашено. Всички хора започнаха да се крият в убежищата… ", споделя Александра Катасонова.

Семейството е останало цяло, защото детето им е с увреждания и не са мобилизирали бащата. Оставили са обаче дома и близките си. Призовават роднините си и своите сънародници да спасяват живота си. За в бъдеще семейство Катасонови не счита да се връща в родината си, а да намерят работа и да се установят в България: "Нас ни е страх да се върнем, там нищо няма да остане и в този момент се вижда, че там няма да има нищо хубаво. Там няма да има хората къде да работят, защо да живеят, с какво ще хранят децата си," добавя Александра Катасонова.

Сега украинското семейство живее в дома на Стоян Стоянов. Преди години той е отдавал в курортния град стаи под наем в една от къщата си. Чрез своя профил във фейсбук той пише, че има условия и предлага да посрещне най-малко още 3 украински фамилии: "Абсолютно всичко необходимо е предоставено. Топло е, има топла вода, има топли спални, в които могат да спят, за детето имам самостоятелна стая. Отделни спални имам за още 3 фамилии. ", поясни Стоянов.

Община Сандански също предлага безвъзмезден подслон на украинските жители, търсещи убежище. Подготвя се общинската почивна база за настаняване на избягалите от войната. Безвъзмездно подслон предлагат и собствениците на повече от 47-те хотела в района.