0

Л юбимото време за мнозина настъпи – да изненадаш близките си носи точно толкова удоволствие, колкото да получиш мечтания подарък. През тази година фаворит сред изненадите са книгите, настолните игри и вечната класика – парфюмите. Следвани са от дрехи, еднакви за цялото семейство, и аксесоари.

Средно по 360 лева ще изхарчат българите тази година за коледни подаръци за близките си, съобщи наскоро „Телеграф“. Това сочат данни от проучване на онлайн търговец. Според него се очаква около една пета от доходите да бъдат изхарчени за подаръци на близките. 27 на сто от планираните средства ще отидат за играчка за детето. От проучването става ясно, че тази година българите планират да похарчат малко повече, тъй като ще зарадват с подаръци повече хора спрямо миналата година. Освен това предпочитат пазаруване във физическите магазини, а не онлайн, показват още данните. В пандемията най-често се подаряваха дрехи, козметика и играчки, но тази година повече хора смятат да купят битова техника.

В началото на месец декември асоциация „Българска книга“ стартира кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“, която за втора поредна година си поставя за цел да припомни, че книгата е най-вдъхновяващият подарък за празниците. Екипът призовава четящите хора изборът им на коледни подаръци тази година да включва и книги под елхата. “В края на тази нелека година искаме да благодарим на всички наши читатели и да напомним, че книгата е най-вдъхновяващият подарък за Коледа. Книгите са подаръци със смисъл. Ако искате да подарите вълшебство на дете, подарете му книга, няма по-полезен и окуражаващ подарък. Тя е универсален начин да се изрази обичта към близките, да се покаже уважение и да се подари надежда. Тази Коледа подарете магията на четенето. Може да откриете подходящия подарък за всеки в книжарниците и електронните магазини на любимите издателства“, споделят организаторите. Много от издателствата направиха и жест към книголюбителите и пуснаха промоции в размер на 20, 30 и дори 40 процента намаление. Голям хит за семейството са и настолните игри, в които могат да се включат всички членове на домакинството.

През последните години се наблюдава и нова тенденция - коледните пуловери, чорапи и пижами за цялото семейство да бъдат еднакви. Дядо Коледа, елените му, коледни дръвчета, звезди и лампички, надписи, предрешени най-вече в червено, бяло и зелено са хит сред семействата с малки деца. Еднаквите комплекти се изчерпват бързо, а фотографите признават, че на повечето фотосесии всички са облечени еднакво. Извън коледните мотиви дрехите са едни от предпочитаните подаръци. Най-търсени са жилетките и пижамите, следвани от тениски, спортни екипи и разбира се – бельо. Сред най-желаните цветове са черно, бяло и червено. Не забравяйте да посрещнете новата 2022 г с червено бельо – да ви е на късмет. Преди години бижутата бяха най-предпочитани за Коледа. Мъжете влизаха, купуваха един пръстен или гривна и така набързо решаваха с какво да изненадат половинката си. Сега обаче няма никакво търсене. Явно кризата се усеща и в това отношения, коментират собственици на бижутерски магазини.

Интерактивни играчки, като плачещи кукли или подскачащи кученца са сред най-желаните подаръци от най-малките. Една такава играчка струва около 100 лева и повече. Сметката набъбва няколко пъти за семействата с тийнейджъри. За по-големите деца обикновено мечтаният коледен подарък е айфон, таблет или лаптоп. Най-много се купуват детски играчки, дрехи и обувки, храни и питиета за празничната трапеза. Има обаче и такива, които инвестират в луксозни пътувания и почивки в екзотични дестинации. Подаръчните карти могат да бъдат с точно определена дестинация.