0

Т ази вечер в Ямбол започват 36-ите музикални празници „Златната Диана“, които ще продължат до 24 юни. Програмата на петте музикални вечери е наситена с опера, джаз и филмова музика. Музикалните празници са част от едномесечната културна програма, с която се отбелязва Деня на Ямбол – църковният празник Свети Дух.

Празниците откриват домакините от Камерен оркестър „Дианополис” с концертмайстор виртуозната цигуларка Красимира Султанова. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и със солисти Цвета Паликарова – флейта, и Атанас Кръстев – виолончело, публиката ще се наслади на любими класически и съвременни произведения.

„Музикалните празници в Ямбол са с много традиции и добре познати. Хората, които се занимават с този фестивал, имат идея как да го развиват“, каза пред журналисти маестро Григор Паликаров.

„Трети път гостувам в Ямбол и всеки път е голямо удоволствие, заедно с честта и отговорността“, посочи Цвета Паликарова.

„Атмосферата е страхотна и надминава и най-смелите ми очаквания. Репетициите протичат по един безкрайно приятен и ползотворен начин. Нямам търпение да изляза на сцената“, допълни виолончелистът Атанас Кръстев.  

По време на „Златната Диана“ на ямболска сцена утре (21 юни) ще гостува Плевенската филхармония с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини. Диригент е маестро Найден Тодоров, а режисьор на продукцията е Надежда Христозова. В ролите са Таня Иванова – сопран, Георги Султанов – тенор, Венцеслав Анастасов – баритон, Ивайло Йовчев – тенор и Валери Цолов – баритон. Оперният спектакъл е с участието на Общинския хор „Гена Димитрова“ и детски хор от Плевен.

Третата вечер е белязана от две музикални събития – вокалният концерт с участието на Пламена Гиргинова, Гиргина Гиргинова, Владимир Попов и Йосиф Герджиков – пиано и юбилейният концерт на ямболския Духов оркестър, посветен на 55-ата му годишнина.

Концерт – спектакълът „Светът на киното в музика“ пристига в Ямбол на 23 юни. Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров, заедно с Плевенска филхармония под диригентството на Борислав Йоцов, ще докоснат публиката със знакова филмова музика. На сцената на лятното кино в градския парк ще бъдат и едни от най-добрите български джаз музиканти – Живко Петров (пиано), Христо Йоцов (барабани), Димитър Карамфилов (контрабас) и Михаил Йосифов (тромпет).

Последната музикална вечер е „запазена“ за световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска с концерт – спектакъла „Това съм аз“, посветен на 30-годишния ѝ творчески път. В него са включени произведения от стиловете барок, класика и романтизъм. Отново с участието на Плевенската филхармония ще прозвучат любими арии от Верди, Росини, Бизе, с които българското сопрано покори световните сцени.