0

З има и пролет ще се редуват в рамките на седмицата. Малък Сечко ще напомни за себе си още днес след топлия уикенд. Студен въздух ще навлезе в България с умерен и силен север-северозападен вятър.

Жълт код за вятър е обявен за всички 28 области на страната. Очаква се той да е силен с пориви до 20-25 метра в секунда, сочи прогнозата на Националния институт по хидрология и метеорология. През нощта над планините ще се сипе сняг, а в низините ще вали мокър сняг и дъжд. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, а максималните между 3 и 8 градуса.

По Черноморието облачността ще се задържи значителна, като ще има чести валежи от сняг. Вятърът в източните райони ще е от север и ще е умерен. Понижението на температурите през деня ще продължи и очакваните максимални ще бъдат между минус 3 и 2 градуса.



В сряда вятърът ще вилнее силно. На отделни райони от Западна и Централна България ще превали слаб сняг. Минималните температури ще се понижат с 2-3 градуса, като най-ниски ще са те в Североизточна България и планинските райони от Западна България.

След два дни вятър и студ, в четвъртък и петък се задават пролетни температури. Облачността в четвъртък ще се разкъса и ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, а в отделни райони от Южна България и временно ще стихне. Температурите постепенно ще се повишат и максималните в цялата страна ще са над 10-12 градуса, прогнозира научният сайт meteobalkans.com.

През уикенда обаче времето пак ще се обърне и тогава се очаква ново застудяване. В събота и неделя от североизток ще започнат нови валежи от сняг. Очаква се те да обхванат по-голямата част от страната. По-значителни ще са валежите от сняг в Централна и Западна България, а в неделя - и в планинските райони. В планините ще има условия и за виелици и навявания.