0

О питният вратар на ФК Крумовград Янко Георгиев е първият страж, който застава пред камерата на Българската професионална футболна лига, за да говори за футбол. 34-годишният бургазлия, висок 1,86 м, тръгва от Черноморец, играл е също в Поморие, Нафтекс, Нефтохимик, Септември София, Ботев Пловдив, Царско село и Пирин, преди да подпише с новака в елита Крумовград това лято до 30 юни 2025 г.

Той разкри кои са паметните му мачове, говори за старта на кариерата и какви подаръци са го подтикнали да стане вратар... Бургазлията разкри, че има и специален начин, за да отгатне къде ще бъде изпълнена дузпа срещу него, но предпочита да не разкрива своите тайни.

- Янко, да започнем от моментите, които никога няма да забравиш във футбола... Кои са най-паметните ти мачове?

- Не мога да определя точно един мач, който ми е останал добър спомен. Имам няколко такива – мачовете с Левски, наскоро мача с Лудогорец, който спечелихме. Преди години играх финал за Купата на България. Имам запомнящи се мачове и по време на престоя ми в Бургас. Не мога да отлича един.

- Кои са качествата, които те правят един от най-добрите вратари?

-  Може би трудолюбието, което има в мен. Опитвам се да съм постоянен. Като цяло това бих отличил като силни за мен качества.

- Любим момент във футболната кариера?

- Един от любимите ми моменти е финала за Купата на България през 2010 година. Тогава бяхме в Черноморец Поморие. Никой не очакваше, че ще играем финал за Купата.

- Какво ще правиш, когато приключиш футболната си кариера?

- Вариантите са два – или с това, което съм се занимавал до момента и ще продължа треньорство, или това, което съм учил и завършил – национална сигурност. Нещо в сферата на Министерството на вътрешните работи.

- Как младите футболисти да станат по-добри?

- С труд, упорство, постоянство. Трябва да слушат това, което треньорите им казват, защото в момента младите футболисти си мислят, че когато направят един-два много добри мача и вече са станали много добри.

- Кой е първият емоционален момент в твоята кариера?

- Първият бе при дебюта ми в "А" група. Тогава играех в Черноморец (Бургас) и дебютирах срещу Ботев (Пловдив) на "Лазур".

- Кога разбра, че искаш да превърнеш футбола в кариера?

- От доста малък се занимавам с футбол. Винаги съм обичал тази игра и още от ранно детство реших, че ще стана футболист.

- Как приемаш загубите и какъв съвет би дал на младите, ако загубят важен мач?

- Не приемам много добре загубите, трудно се говори с мен. Опитвам се бързо да се отърся и на следващия ден да не мисля толкова много за тази загуба. На младите мога да кажа, че животът не свършва с един мач. Това е най-хубавото във футбола – следващата седмица имаш право на реванш. Трябва да се концентрираш върху следващия мач, да дадеш най-доброто от себе си и за излезеш от трудния момент, в който се намираш.

- Какво би казал на децата, които ти подражават?

- Да се отнасят с уважение и любов към нашата професия. Във футбола не можеш да си правиш каквото си поискаш. Трябва да си трудолюбив и да си отдаден на спорта.

- Как приемаш критиката и коментарите в интернет?

- Опитвам се да ги избягвам и да не чета. Ако попадна на тях бързо ги отмятам и продължавам.

- Как се подготвяш ментално преди мачовете?

- Гледам клипове на противниковите отбори и на футболистите, които ще бъдат срещу мен и си представям ситуациите, в които се справям добре срещу тях.

- Кой е най-добрият съвет, който си получавал?

- Да не обръщам внимание на хора, които никога не са заставали на вратата.

- Кой е най-добрият играч, срещу когото си се изправял?

- Срещу много съм се изправял. Имах възможността да хвана и силни футболисти от преди десетина години. Не мога да дам конкретно име.

- Какво те мотивира, за да продължиш да играеш?

- Мотивира ме любовта на децата, която виждам след мачовете. По-рано спомена за негативните коментари... Аз получавам и доста позитивни от малки фенове.

- Защо избра да бъдеш вратар?

- Започнах като полеви футболист. Имах по-голям братовчед от мен, който също тренираше футбол и вместо футболни обувки ми изпращаше вратарски ръкавици

- Колко лесно е да смениш Черноморец с Нефтохимик?

- По това време Бургас беше футболен град и всеки отбор си имаше фенска маса. Самите фенове не приемаха много добре тези рокади от единия отбор в другия, но се радвам, че феновете на двата отбора ме обичат.

- Тежи ли лентата, бил си капитан на доста отбори?

- Не бих казал. Свикнал съм да нося отговорност. Бих казал, че вратарският пост е един от най-отговорните във футбола и никога не ми е пречило да бъда капитан.

- Кой е вратарят, на когото се възхищаваш?

- Икер Касияс. Харесвам испанската и италианската школа, която е агресивна.

- Правиш ли нещо специално, когато има дузпа срещу теб?

- Имам си мои начини да се опитам да разбера къде ще бие нападателя при дузпа, но ще си ги запазя за мен, за да не им подсказвам.

- Твърди се, че вратарите са малко луди. Така ли е?

- Мисля, че това твърдение за мен не важи. Не съм такъв. Аз съм обран и уравновесен вратар.