0

Ф утболната обсерватория в Швейцария се похвали, че е направила най-мащабния анализ на лигите и клубовете в Европа. Изследването е обхванало 31 висши дивизии асоциациите-членки на УЕФА. Преброяването е позволило да се направи актуален демографски портрет на играчи, клубове и лиги в цяла Европа чрез пространствени и времеви сравнения.

Всяка година извадката се състои от играчи, присъстващи на 1 октомври в състава на първия отбор на анализираните клубове. Нещо повече, те трябваше вече да са играли в мачове от вътрешното първенство. Във всички случаи са разгледани вторият и евентуалният трети вратар. В изследването са взели участие 12 281 играчи от 477 изследвани клуба - средно по 25,7 футболисти на отбор. Интересно е да се отчете, че в анализа има отбори като италианския Монца, който участва с цели 35 играчи в изследването, и такива като холандския Хееренвеен с 20.

В това изследване на Футболната обсерватория се набива на очи, че в Първа лига играят дребосъците на Европа. Родният елит е на четвърто място в списъка на най-ниските лиги. Средният ръст на футболистите в България е 181,31 см. По-ниски от нашите са играчите в Гърция (180,74), Израел (180,83) и в суперпървенство като това Испания (181,24).

Отделно Лудогорец и Спартак Варна са в Топ 10 на най-ниските отбори в Европа. Спокойно можем да кажем, че родните шампиони са най-класният тим сред тези на дребосъците. Интересно е да се спомене, че "орлите" ще се чувстват най-зле на терена срещу германския Кьолн, който пък е най-високият отбор в Европа. Разликата между средната височина на футболистите на двата отбора е почти 7 сантиметра. "Орлите" са 179,21 см, а немците - 186,15.

Още интересни данни от анализа на швейцарската обсерватория четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"