0

Л удогорец излиза утре за четвърти път като домакин срещу испански клуб в Европа. Интересното е, че „орлите“ са единственият български тим, който е играл срещу испанци в турнирите и има само загуби от тях, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

До момента шампионите се срещнаха с Валенсия и Реал Мадрид през 2014-а, както и с Еспаньол – 5 години по-късно. Домакинството срещу „прилепите“ бе в първи осминафинал в Лига Европа на стадион „Васил Левски“ и бе загубен с 0:3. Треньор на тима тогава бе Стойчо Стоев. Само няколко месеца по-късно, вече с Георги Дерменджиев начело, Лудогорец посрещна и Реал Мадрид пак в столицата, този път в груповата фаза на Шампионската лига.

Точно в този мач „орлите“ вкараха единствения си до момента гол в домакински мач срещу испанци, а бяха и най-близо до това да избегнат поражението. Марселиньо отбеляза попадение в мрежата на Икер Касияс и Лудогорец поведе. Последваха обаче две дузпи за Реал, като при едната Владо Стоянов спаси удара на Кристиано Роналдо. Все пак португалската звезда вкара веднъж от бялата точка, а Карим Бензема направи пълния обрат и донесе победата за “кралския” клуб с 2:1.

През 2019 пък, с треньор Станислав Генчев, Лудогорец за първи път посрещна испанци в Разград. Тогава „орлите“ загубиха с 0:1 от Еспаньол. 

Най-голямата победа на наш тим над испански е отпреди близо половин век. През 1973-а в турнира за КНК Берое побеждава Атлетик Билбао с 3:0 в Стара Загора, а губи минимално реванша само с 0:1 и продължава напред към четвъртфиналите.

Левски може да се похвали с успехи над Барселона с 5:4 за Купата на УЕФА през 1976-а и над Атлетико Мадрид с 2:1 през 1977-а за КНК – все в четвъртфинални мачове. ЦСКА е побеждавал най-много отбори – Атлетико Мадрид, Валенсия с 2:1 и Реал Сосиедад с 1:0, като последния успява и да го отстрани. Ботев Пд пък също като Левски има победа над Барса в турнира за КНК – с 1:0 през 1981 година.

За последно наш тим победи испански преди малко повече от 30 години. През 1991 година Славия надделя над Осасуна с 1:0, но загуби реванша с 0:4 и отпада. 

Като цяло дори и само в домакинства балансът ни срещу иберийци е отрицателен. От 21 срещи, 8 победи, 3 равенства и 10 загуби, при голова разлика 24-32.

Различното сега е, че за първи път Лудогорец посреща испанци с треньор, който е чужденец. Българските специалисти досега не успяха да вземат нищо. Как ли ще се справи сега Анте Шимунджа?