0

Ч елси се превърна в шестия осминафиналист в тазгодишното издание на Шампионска лига. „Сините” на мениджъра Греъм Потър свършиха своята работа при визитата си на Ред Бул Залцбург в Австрия, като го победиха с 2:1.

Лондончани имаха нужда от успех, за да гарантират мястото си сред 16-те тима в елиминационната фаза и успяха да го постигнат. Те се присъединяват към компанията на Наполи, Брюж, Манчестър Сити, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен.

Головете за победата в Залцбург реализираха Матео Ковачич и Кай Хаверц, докато точен за домакините бе Адаму през втората част.

След спечелените три точки днес, Челси събра актив от десет и е недостижим на върха кръг преди края на борбата в груповата фаза. Преди изиграването на другия мач в групата между отборите на Динамо Загреб и Милан, РБ Залцбург заема второто място с шест точки в актива си.

Поражението за австрийците бе първо у дома от 18 февруари 2021 година. Оттогава до днес Залцбург записа серия от 41 поредни двубоя, в които не допусна нито едно поражение. Последната загуба като домакин бе от отбора на Виляреал.

В същото време властелинът на Лига Европа – Севиля, си подсигури участие в турнира напролет след успех с 3:0 срещу Копенхаген в мач от петия кръг на груповата фаза на Шампионска лига. Андалусийци все още имат минимални шансове и за класиране в елиминациите на най-комерсиалния европейски клубен турнир.

Юсеф ен Несири откри резултата в 61-ата минута, а в 88-ата Иско удвои. Крайният резултат оформи Гонсало Монтиел в добавеното време. 

Севилци са трети в групата с пет точки, на три пред Копенхаген и с по-добри показатели в преките мачове. Борусия Дортмунд е със седем преди домакинството на Манчестър Сити. 

Двубоите в последния кръг са Манчестър Сити – Севиля и Копенхаген – Борусия Дортмунд, което не оставя сериозни шансове на тима на Хорхе Сампаоли.