0

С елекционерът на националния отбор на Франция по футбол Дидие Дешан обяви състав от 23 футболисти за предстоящите приятелски срещи с Кот д'Ивоар (25 март в Марсилия) и с Южна Африка (29 март в Лил).

За първи път в състава на световните шампиони са извикани двама дебютанти - Кристофер Нкунку от Ред Бул Лайпциг и защитникът на Ланс Жонатан Клос.

Изненадата е най-вече Жонатан Клос, който обаче прави впечатляващ сезон във Франция и играе на много високо ниво. Десният краен защитник има 9 асистенции в Лига 1, като едва ли има друг бек в Топ 5 на първенствата на Европа с по-добри показатели през кампанията. Интересно е, че преди година и половина той е играл във Втора Бундеслига с Арминия Билефелд.

Кристофер Нкунку пък е един от най-полезните играчи в Европа през сезона, като за 38 мача има 26 гола и 15 асистенции. Той е четвъртият най-ефективен футболист в Топ 5 на европейските първенства, като пред него са само Роберт Левандовски, Карим Бензема и Килиан Мбапе. След Нкунку са имена като Мохамед Салах и Томас Мюлер.

В състава на Франция не намери място защитникът Кърт Зума. Дидие Дешан обяви, че това е "спортен избор" и няма нищо общо с това, че Зума си навлече гнева на повечето хора, след като се появи видео клип, в който той малтретира домашната си котка.