0

Ф утболният свят отдаде почит на легендарния сър Боби Чарлтън, който почина в събота (21 октомври) на 86-годишна възраст. 

Много отбори, легендарния футболисти и действащи такива почетоха паметта му, минути след новината за кончината на световния шампион с Англия от 1966 година.

Първи отборът, в който премина кариерата на Чарлтън - Манчестър Юнайтед, почете паметта му, като последва и съобщение от националния отбор на Англия, ФА и Висшата лига. Същото направиха редица клубове във Висшата лига, както и някои от световните като Барселона.

Под поста на Юнайтед в Инстаграм Димитър Бербатов и Давид де Хеа отдадоха почит на великия футболист. Същото направиха Гари Невил, Джон Тери, Гари Линекер

Британският принц Уилям се присъедини към съболезнованията, изказвани в почит на футболната легенда сър Робърт "Боби" Чарлтън.

"Световен шампион. Джентълмен. Легенда. Наистина велик човек, който ще бъде помнен вечно. Благодаря ти, Сър Боби", коментира в социалните мрежи принц Уилям, който е и президент на Английската футболна асоциация, пише агенция АП.

"Всичко започна със сър Боби. Той бе причината да имам възможността да играя за Манчестър Юнайтед... Ще бъда вечно благодарен на този мъж, на когото се възхищавах. Той бе герой за мен и много други по света не само в Манчестър и нашата страна, с която спечели Световното първенство през 1966. Истински джентълмен, семеен мъж и национален герой", заяви в Инстаграм бившият капитан на Манчестър Юнайтед и националния тим по футбол на Англия Дейвид Бекъм.

Друг бивш футболист на "червените дяволи" Рио Фърдинанд също изказа съболезнованията си: "Икона, легенда, величие! Тези думи се хвърлят наоколо от всички нас за много, които 100 процента не ги заслужават, особено когато ги сравним с човек от калибъра на сър Боби Чарлтън. Когато той говореше, другият заставаше мирно, спираше и слушаше. Много история живееше и дишаше чрез него. Победа, загуба или равенство, той идваше в съблекалнята да ни желае успех."

"Скърбим за загубата на един от английските национали, спечелили Мондиал 1966, футболна легенда, чието влияние върху играта обхваща поколения", добави президентът на Международната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино.