0

Б лизо 15 хиляди полицаи от турските органи на реда ще се ангажират с обезпечаването на обществения ред в Истанбул по време на утрешния финал в Шампионската лига. Това съобщи пред журналисти на брифинг днес валията на турския мегаполис Давут Гюл.

Мачът между италианският Интер (Милано) и английския Манчестър Сити ще се играе на Олимпийския стадион Ататюрк с начален час 22.00 часа българско време.

"Подготовката за провеждането на мача е приключила. Всичко е безупречно. За да следят за реда и спазването на порядките ще се грижат около 15 хиляди полицаи, в тази цифра влиза и звеното за борба с безредиците, което обаче няма да бъде ангажирано на терен, обясни Гюл и добави: Очакваме около 70 хиляди души на стадиона, от които 52 хиляди чужденци".

По думите му, сходни мерки са взети и по отношение на трансферите на феновете от Летищата в Истанбул до хотелите, обратните маршрути и при индивидуално пътуване на чужденците. Таксиметровите шофьори са получили предупреждения чрез фирмите си, че няма да се толерира завишаване на цените.

"Всички маршрути, касаещи придвижването за мача, както на обществения транспорт, така и на такситата в града, са фиксирани. С това няма да има никакви проблеми", гарантира още управителят на градската областна администрация на Истанбул.

Олимпийският стадион в Истанбул за втори път в историята е домакин на финала в Шампионската лига, като първият подобен мач ще остане завинаги в спомените на много хора. Това беше паметният финал между Ливърпул и италианския Милан през 2005-а година. Тогава италианците водеха с 3:0 до почивката, но "червените" от "Анфийлд" изравниха до 3:3 и след това победиха при изпълнението на дузпи, за да влезе тази среща в пантеона на паметните финали.