0

А мансио Амаро, бившият играч на Реал Мадрид и Депортиво Ла Коруня почина този вторник на 83-годишна възраст. В кариерата си е ставал европейски шампион с Реал Мадрид и с националния отбор на Испания. Амансио бе почетен президент на Реал.

От клуба потвърдиха тъжната новина с официално изявление.

„Реал Мадрид, неговият президент и Бордът на директорите дълбоко съжаляват за смъртта на Амансио Амаро, почетен президент на Реал Мадрид и една от големите легенди на нашия клуб и световния футбол.

Реал Мадрид би искал да изрази своите съболезнования и привързаност към съпругата му Консуело, децата му Оскар, Белен, Амансио, Патрисия, Маркос и Клаудия, брат му Хуан Карлос, внуците му и всички негови роднини, колеги и близки.

Амансио дойде в Реал Мадрид през 1962 г. от Депортиво  Ла Коруня и защитава фланелката на нашия клуб в продължение на четиринадесет сезона, до 1976 г. 

Той винаги е бил пример за феновете на Реал Мадрид и за целия свят на спорта.

През 1966 г. печели Шестата европейска купа за Реал Мадрид на стадион „Хейзел“ в Брюксел, в исторически финал, в който вкарва първия гол на нашия отбор за победата над Партизан Белград.

В допълнение към Европейската купа през 1966 г., Амансио спечели 9 лиги и 3 купи на Испания с Реал Мадрид. 

Като играч на Реал Мадрид той изигра 471 мача, вкара 155 гола и два пъти беше голмайстор на лигата.

Той игра 42 мача и спечели първото европейско първенство с испанския отбор през 1964 г. на стадион „Сантяго Бернабеу“. 

Амансио също беше част от световния отбор на ФИФА, който през 1968 г. се изправи срещу Бразилия на стадион „Маракана“.

Заедно с Пако Хенто, Амансио ръководи Реал Мадрид след петте поредни Европейски купи и представлява ценностите, изковали историята на нашия клуб.

Като треньор, Амансио постигна голямото постижение да спечели шампионата на Втора дивизия с Кастилия през 1984 г., единственият дъщерен отбор на испански футболен клуб, който успява да направи това до момента. 

С Амансио като треньор беше изковано едно от най-важните поколения собствени играчи в нашата история: Quinta del Buitre („Петорката на Лешояда“, прякора на Емилио Бутрагеньо, другите четирима са Санчис, Рафаел Васкес, Мичел, Пардеса).

Амансио Амаро почина на 83-годишна възраст. Той ще бъде запомнен от всички фенове на Реал Мадрид и от всички футболни фенове като един от големите митове на този спорт.

Реал Мадрид изказва своите съболезнования на всички фенове на Реал Мадрид. 
Почивай в мир.“