0

П рез следващите няколко години сръбският национален отбор ще има нов, революционен дом.

Орлите, които това лято ще се изправят срещу Англия, Словения и Дания в групата си за Евро 2024, строят чисто нов стадион в покрайнините на столицата Белград.

Стадионът трябва да бъде завършен до 1 декември 2026 г. и е описан като "градински стадион" благодарение на покритата си със зеленина фасада.

Съоръжението е проектирано така, че да има четири "пръстена", окачени с кабели, които обграждат стадиона и са покрити с дървета и храсти, за да предлагат по-зелен вид.

Дизайнът е създаден от испанско архитектурно бюро, което отговаря за три от осемте стадиона, построени в Катар за Мондиал 2022 - включително стадион 974, който е направен от рециклирани транспортни контейнери.

Стадионът градина в Белград не само ще има зашеметяващ външен вид, но и ще може да побере 52 000 фенове. А околността ще бъде изпълнена с павилиони, ресторанти, зони за отдих, три парка, център за водни спортове и игрища за голф.

Така ще изглежда новия стадион в Белград

 Така ще изглежда новия стадион в Белград
"Сън"

Сръбският президент Александър Вучич посети терена на строежа преди началото на строителството и заяви, че стадионът ще бъде една от трите най-красиви арени в света.
Вчера Вучич участва в първата копка на стадиона и обяви: "Днес е голям ден за футбола. Днес е ден, в който всички трябва да се радваме. Ще се сдобием с великолепна сграда, която в момента е и която в предстоящия период ще бъде най-красивата или сред трите най-красиви стадиона в света."

Президентът Вучич разкри, че името на стадиона ще бъде дадено от обществеността чрез гласуване в близко бъдеще.

Той съобщи на футболните фенове, че УЕФА се е съгласила сръбският стадион да бъде домакин на финала на Лига Европа през 2028 г.

В момента сръбският национален отбор няма определен стадион, който да нарича свой дом. Той често играе домакинските си мачове на стадион "Райко Митич" - домът на Цървена звезда в Белград.