0

С езонът на Атлетико Мадрид не върви никак добре. Отборът на Диего Симеоне излетя от Шампионската лига през есента, получи мощен шут от Реал Мадрид за Купата на Испания, но все пак удържа четвъртото място в Ла Лига.

И понеже често всяко зло не идва само, то върху клуба се стовари и още един изключително сериозен проблем от финансово естество, което може да наложи дори търсенето на нов генерален спонсор от следващия сезон. 

За какво става въпрос? Криптоборсата WhaleFin официално поиска прекратяване на договора за спонсорство заради рязък спад в приходите. За това развитие на нещата се заговори още в края на 2022 година, когато първо се срина криптогигантът FTX, който бе смятан за един от най-големите играчи в света заедно с Binance и Coinbase.

WhaleFin е част от Amber Group, която предлага пълен спектър услуги в областта на цифровите активи във финансите, като те включват инвестиции и търговия.  Amber Group понесе по-тежки загуби дори от FTX, който успя да запази около 10 процента от търговския си капитал.

Атлетико подписа с WhaleFin 5-годишен договор за спонсорство през лятото на 2022 година, като на сезон компанията трябва да налива по 42 милиона евро. Челси имаше също договор с WhaleFin, но логото на компанията стоеше само на ръкавите на „сините“. От Челси обаче действаха бързо и прекратиха договора, който бе на обща стойност 23 милиона евро.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"