0

Л удогорец ще играе за шести пореден път в групите на Лига Европа! Това стана факт драматично 3:3 с Жалгирис след продължения и с общ резултат 4:3 родният шампион продължава напред. 

До отстраняването на литовския първенец се стигна много трудно, като на моменти „орлите“ изглеждаха много зле на изкуствения терен на стадион „ЛФФ“ във Вилнюс, но в крайна сметка оцеляха след размяна на удари със съперника. 

Още в 22-ата секунда домакините излязоха напред в резултата чрез Урега. В 8-ата минута Тиаго изравни, но в 15-ата Буф отново изведе напред Жалгирис. 

Тисера изравни в 57-ата минута, но Ренан Оливейра отново прати домакините в екстаз с 63-ата минута. 

Всичко се реши от дузпа, бита от Оливие Вердон в последната минута на продълженията – 120-а. 

Треньорът на „орлите“ Анте Шимунджа направи една сериозна промяна в своя тим. Той пусна в игра от първата минута Матиас Тисера, който си сменяше мястото с Игор Тиаго. 

Жалгирис поведе още в 22-ата секунда. Антон Недялков опита да върне назад към Симон Слуга. Топката обаче не стигна до вратаря, а до Ойевуси. 

Той веднага върна за Урега, който без проблеми прати кълбото в мрежата на родния първенец. 

Лудогорец обаче бързо върна попадението. В 8-ата минута Матиас Тисера изскочи зад защитата и стреля към вратата, Гертмонас изби, но право на крака на Игор Тиаго, който изравни – 1:1. 

В 16-ата минута Жалгирис отново излезе напред в резултата. След кратко разбъркване Ренан Оливейра чукна с пета за Оливер Буф, който нямаше как да пропусне – 2:1. В тези минути домакините стояха много по-добре на терена и бяха доста по-опасни. Нещо повече – всяко тяхно минаване на центъра създаваше огромна паника в защитата на Лудогорец.

В 33-ата минута Бърнард Текпетей пробва рефлекса на Гертмонас с мощен удар, но вратарят се справи.

За първото полувреме може да се заключи, че почти нищо в играта на Лудогорец не се получаваше. Имаше много брак в действията на отбора на Анте Шимунджа, както и голям брой непредизвикани грешки.

Втората част започна с добро положение за Лудогорец. Текпетей избяга зад защитата, но вместо да подаде на непокрития Тисера, избра да стреля, което се оказа грешно решение, защото вратарят на домакините Гертмонас изби.

Малко по-късно отново Текпетей пробва своя мерник, но този път беше неточен.

Натискът на „орлите“ даде резултат в 57-ата минута. Тогава Тисера отново избяга от защитата и с техничен удар направи 2:2.

Само 6 минути по-късно Жалгирис отново поведе.

Този път голът бе дело на Ренан, който с плътен изстрел с левия крак не остави шансове на Симон Слуга.

В крайна сметка Анте Шимунджа, с оглед на показаното от неговия отбор, пусна на терена Каули, който не беше играл в последните 3 седмици заради контузия. Именно бразилецът пробва да изравни от фаул, но нямаше късмет в 79-ата минута.

В 90-ата минута Делев изведе друга резерва – Карничник, отдясно. Той веднага опита пас за Игор Тиаго, а в крайна сметка топката се озова в Рик Джонатан, който някак си не успя да вкара. Оказа се обаче, че Тиаго е бил в засада и дори Рик да беше вкарал, гол нямаше да има.

Така срещата отиде в продължения. В 91-ата минута Спас Делев беше напълно сам, но вместо да спре и да стреля, би с глава в аут. После зад защитата изскочи Рик Джонатан, чийто удар срещна гредата, но той бе в засада.

В 107-ата минута отново Каули пробва своя късмет, но пак бе акуратен. Секунди след това Йосип Тадич можеше да отбележи, но от много точна позиция не уцели вратата.

В 117-ата минута Лудогорец получи дузпа, отсъдена за нарушение срещу Мануел Шоу. Зад топката застана централният защитник Оливие Вердон, който беше безкомпромисен, пращайки Гертмонас в другия ъгъл – 3:3 и общо резултат 4:3 за „орлите“.

В 122-ата минута резервата Бурда направи голям пропуск, като с глава не уцели вратата, което значеше,че Лудогорец отива за шести пореден път в групите на Лига Европа. 

Старши треньорът на Лудогорец (Разград) Анте Шимунджа изпитваше облекчение след края на мача във Вилнюс, където неговият отбор завърши 3:3 след продължения срещу литовския Жалгирис и влезе в групите на Лига Европа. 

Това е шесто поредно участие на разградчани в груповата фаза на втория по сила турнир на УЕФА.

"Беше трудно за всички, за футболисти, за треньори. Не се делим на две, ние сме едно цяло - те играят, все едно и ние треньорите сме на терена. Важното е, че стигнахме Лига Европа. 

Когато погедна и двата двубоя, виждам колко беше трудно", започна словенецът.

"Играхме добре, честно казано. Защото създадохме доста положения. Лесно стигнахме до последната третина, а те разчитаха основно на контраатаки. 

През първото полувреме не бяхме толкова добри. Имахме трудности при връщането на топката след като я загубим. Но показахме характер, а нашият характер е много силен. Искахме победата повече от тях", заяви още специалистът.

"Съгласен съм, че ранният гол усложни задачата ни. Играчите трябваше да знаят какво ги очаква. Но е трудно сега да се търсят причините защо допуснахме гол в първата минута. Но вярвахме в себе си и успяхме.

Това е част от съзряването, защото някои играчи нямат опит. Но с времето ще отстраняваме грешките и ще се подобряваме, ще видите!“

В петък Лудогорец ще научи съперниците си в групите на турнира. Но Шимунджа не се интересува от това кого ще трябва да срещнат играчите му. 

"Нямаме влияние върху жребия. Но имаме влияние да сме конкуретно способни. Искаме да сме отборът, за който всички ще внимават. Това е нашата цел.

"Дали ще има още попълнения? Вижте, днес изиграхме много труден мач. Нека се насладим, ще получите информация. Знаем през какво минахме. 

Знаем, че сме млад отбор. Но вярваме в уменията на момчетата и съм сигурен, че ще прогресираме".

Защитникът Оливие Вердон се превърна в герой за Лудогорец в мача с Жалгирис. Той вкара дузпа в 120-ата минута и оформи крайното 3:3. Така българските шампиони продължават в групите на турнира Лига Европа след успех с 1:0 на свой терен. Вердон разкри какви са емоциите му веднага след края на срещата, а след това се фиксира и върху някои детайли в самата среща.

"Очаквахме трудна среща, защото в Разград не ни беше лесно. Пропуснахме много положения там, знаехме колко трудно ще бъде тук на това игрище. Но мисля, че заслужено продължаваме, защото сме по-добри от този съперник.

"Да, може би не се адаптирахме достатъчно бързо, да се приспособим към условията, терена. Знаехме, че топката отскача по различен начин. Не знам дали нямаше засада при техния първи гол. Но не бива да се оправдаваме, най-важното е, че се класирахме", каза още бранителят от Бенин.

"Винаги можем да допуснем гол, но трябва да останеш силен. Горд съм от представянето на всеки един от отбора. Важното е, че излязохме с чест от двубоя. Вчера видяхме терена, но днес имаше повече вода сякаш, все едно беше още по-различно. Но те играят тук на това изкуствено игрище и за тях е малко по-лесно. Това не е оправдание, но дано да приключим с такива грешки".

След това Вердон обясни и защо се е стигнало до там той да бие дузпата в последната минута на продълженията, довела до равенството 3:3 и класирането. "Аз изпълнявам много дузпи на тренировките. Имаме помощник-треньор, който отговаря за този елемент и взима решенията. Но имаше доста напрежение преди изпълнението. Опитаха да ме разконцентрират, но аз останах спокоен".

И след това си пожела истински колос от Европа в групите нататък. "Искам да играя срещу Манчестър Юнайтед, това е голямо предизвикателство. Ще бъдат трудни мачове, в групите няма да бъде по-различно от днес. но трябва да си вярваме във възможностите".

Лига Европа, плейоф, реванш:

Жалгирис – Лудогорец 3:3 след прод. (2:1 в ред. Време)

Стадион на ЛФФ: 5422 зрители
С общо 4:3 от двата мача Лудогорец влиза в групите на Лига Европа

Жалгирис: Едвинас Гертмонас, Марио Павелич, Неманя Любисавлевич, Марко Миличкович (110 – Матиеюс Бурба), Жоел Бопесу, Кипрас Кажуколовас, Николас Горобсов, Оливер Буф (100 – Петър Мамич), Фабиен Урега (100 – Мантас Куклюс), Ренан Оливейра (72 – Френсис Киереме), Матиас Ойевуси (72 – Йосип Тадич)

Лудогорец (Рз): Симон Слуга, Сисиньо, Оливие Вердон, Антон Недялков, Дени Групер (71 – Жан Карничник), Якуб Пьотровски, Иван Йорданов (80 – Мануел Кафумана Шоу), Рик Джонатан (99 – Жоржиньо Интима), Бърнард Текпетей (64 – Спас Делев), Матиас Тисера (64 – Каули Оливейра), Игор Тиаго

Голмайстори: 1:0 Фабиен Урега 1, 1:1 Матиас Тисера 8, 2:1 Оливер Буф 16, 2:2 Матиас Тисера 57, 3:2 Ренан Оливейра 63, 3:3 Оливие Вердон 119-дузпа

Жълти картони: Фабиен Урега , Неманя Любисавлевич, Френсис Киереме, Марио Павелич (Жалгирис), Матиас Тисера, Сисиньо, Бърнард Текпетей, Якуб Пьотровски, Антон Недялков (Лудогорец)

Главен съдия: Халм Озмерс (Германия)

Помощници: Роберт Кемптер, Доминик Шаал (и двама от Германия)