0

М еждународната федерация по футбол - ФИФА потвърди, че кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на Световното първенство през 2034 година е единствената подадена преди изтичането на крайния срок.

"Както е установено в правилата за кандидатстване, одобрени от Съвета на ФИФА, администрацията ще проведе задълбочена оценка за изданията на Световното първенство по футбол през 2030-а и 2034-а, като домакините ще бъдат определени от конгресите на ФИФА, които се очаква да се състоят до края на 2024 година", съобщиха от ФИФА.

Саудитска Арабия остана без съперник след като ФИФА елиминира 3 потенциални конкурента с общата кандидатура за Мондиал 2030 на три континента - Европа (Португалия и Испания), Южна Америка (Уругвай, Парагвай, Аржентина) и Африка (Мароко). Така за следващия цикъл през 2034 те вече не можеха да кандидатствата заради правилото за ротация на континентите, въведено от ФИФА.

Кой задвижи мондиал на 3 континента? Планина от пари зад плана на ФИФА за 2030 г.

"За Австралия щеше да бъде е трудно да се конкурира с кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на Мондиал 2034", коментира главният изпълнителен директор на Австралийската футболна централа Джеймс Джонсън, след като страната избра да не участва в надпреварата за организиране на турнира. 

Джонсън изрази безпокойство от краткия срок за проучване на евентуалното домакинство за първенството през 2034 година, тъй като ФИФА призова за кандидатури на 4 октомври.

"Беше лека изненада, че процесът е толкова ранен, но вижте, ние се опитахме да се справим с това. За всяко решение, което взимам за австралийския футбол, разглеждам силните и слабите страни, възможностите и заплахите", заяви Джонсън пред журналисти по видеоконферентна връзка от Доха, Катар.

"Трябва да сме реалисти, Саудитска Арабия е силна кандидатура, те имат много ресурси и не само ресурси, свързани със Световното първенство за мъже през 2034 година. Те смущават европейския клубен футбол в момента... Тяхното правителство дава приоритет на инвестициите във футбола и с това е трудно да се конкурираме", добави той.

Джонсън добави, че Австралия ще подкрепи кандидатурата на Саудитска Арабия, ако те наистина останат единственият кандидат.

Източник: БТА