0

Ф рансиско "Пако" Хенто, легендата на Реал Мадрид и единственият футболист в историята с шест европейски купи, почина във вторник на 88-годишна възраст.

Хенто бе почетен президент на Реал Мадрид, позиция, която наследи от своя голям приятел и колега Алфредо ди Стефано, който я заемаше преди него.

Две легенди, които превърнаха белия отбор от Мадрид в машина за победи в Испания и Европа, спечелвайки пет поредни европейски купи, нещо, което никой друг не е постигал и едва ли ще постигне.

Хенто напусна Реал Мадрид и футбола през сезон 1970-71 с 23 официални титли с белия екип, рекорд, който чак след повече от половин век Марсело успя да изравни с последната Суперкупа на Испания.

Почти две десетилетия футбол на пълна скорост по лявото крило на Реал Мадрид, скорост, която му донесе прякора La Galerna del Cantábrico (Вихърът от Кантабрия).

От ръководството на любимия му Реал Мадрид изразиха дълбоката си скръб от смъртта на Франсиско Хенто, „почетен президент на Реал Мадрид и една от най-големите легенди на нашия клуб и на световния футбол.“

„Реал Мадрид би искал да изрази своите съболезнования и своята любов и обич към съпругата му Мари Лус, синовете му Франциско и Хулио, внучките му Айтана и Кандела и всички негови роднини, колеги и близки.“

Между 1953 и 1971 г. през 18-те си сезона в Реал Мадрид Пако Генто печели, освен 6 европейски купи, 12 шампионски титли, 2 купи на Испания, 1 междуконтинентална купа, 1 малка световна купа и 2 купи на Латинска Америка. В Реал Мадрид изигра 600 мача и отбеляза 182 гола, с 43 мача като национал на Испания.

„Фигурата на Пако Хенто представлява всички ценности на Реал Мадрид и е била и ще продължи да бъде еталон за Реал Мадрид и за света на спорта. Феновете на Мадрид и всички футболни почитатели винаги ще го помнят като една от големите си легенди“, се казва в съобщението на клуба.