0

З ащитникът на Барселона Жерар Пике, който развърта умело спортен бизнес извън терена, замеси името на Хуан Карлос I, почетния крал на Испания, в своя сделка за Суперкупата на Испания. 

Вчера вестник El Confidencial извади на бял свят някои компрометиращи аудиозаписи между Жерар Пике и Луис Рубиалес отпреди три години за преместването на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия. Бизнес, в който компанията на футболиста на Барселона „Космос“ беше ключов посредник в сянка.

В схемата се появи и името на Хуан Карлос I, който от години живее в ОАЕ заради съдебни проблеми в Испания покрай данъците си.

Тази сутрин именно почетният крал на Испания бе принуден да изпрати послание в WhatsApp на Сусана Грисо от тв. "Антена 3", за да отрече връзката си с тези спекулации. 

Пике и Луис Рубиалес, шеф на испанската футболна федерация, активираха всичките си контакти, за да стартират проекта, за който в крайна сметка получиха комисиона до 24 милиона евро. Те обсъдиха да се обърнат към Хуан Карлос I, за да им помогне да подпишат договора със саудитския режим.

Както се чува в записи и съобщения в WhatsApp, разменени от Пике и Рубиалес при преговорите за продажбата на турнира, идеята идва от футболиста. "Руби, мислиш ли, че обаждане до с краля, почетния... може да помогне? Че той има много добри отношения с хората там, с кралете или който и да е от саудитците?", попита играчът Рубиалес на 12 май 2019.

"Защото можем да влезем лесно. Знам какво е... Ти, предполагам, че и ти можеш.. Но мисля, че Кралят тук може да ни помогне със сигурност. Почетният, де!", уточни капитанът на Барселона, за да стане ясно, че има предвид Хуан Карлос I, а не действащият крал Фелипе VI. "Кой се свързва с краля, ти или аз?“, се чува да казва Пике в публикуваните аудиозаписи.

Рубиалес от своя страна е предпазлив: „Човече, аз съм президент на испанската футболна федерация и ще ме гледат под лупа. Може би ти, който си спортист, когото те познава по-добре, да го направиш сам".

За да приключи споровете и да извади името си от поредния скандал за пари, бащата на Фелипе VI реши да пише директно на водещия на сутрешното предаване на Антена 3, за да отрече цялата информация, с която е свързан в този конфликт на интереси.

„Сусана, отречи го категорично! Пике ми се обади в WhatsApp, за да ме види, защото идваше в Абу Даби, за да представи своята Купа Дейвис, и аз му казах много любезно, че няма да бъда тук, но никога за другото“, написа кралят в своето съобщение.

Хуан Карлос така призна, че Пике се е свързал с него, но във връзка с Купа Дейвис, а не Суперкупата на Испания.

От своя страна Пике отхвърли всички обвинения към него за намесата му Испанската футболна федерация да премести Суперкупата на страната в Саудитска Арабия. Според обвинението компанията му "Космос" ще спечели 24 милиона евро като комисионна.

"Нямам абсолютно нищо да крия, всичко е законно", каза Пике на пресконференция. "Може да дебатираме за морала, но единственото незаконно тук е изтичането на аудио записите. Не виждам етичен проблем, нито конфликт на интереси. Напротив, горд съм със зрелищната работа да заведем Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия", каза той.

Пике обясни, че 4 милиона евро комисиона за "Космос" са 10% от 40-те милиона, които Саудитските власти са договори да платят на Испанската футболна федерация. "Като комисиона това е под пазарната стойност. За този тип сделка се плаща между 15 и 20 процента", поясни защитникът на Барса, който заплаши със съд за изтеклите аудиозаписи. 

"Записите са извадени от контекста. Аз опитвах само да помогна на президента Рубиалес да намери формулата, която е финансово изгодна за федерацията и клубовете. Търговските въпроси нямат нищо общо със спортните", добави съпругът на Шакира.

"Не разбираме как толкова ясна, положителна и чиста операция се превърна в източник на съмнения. Всички знаем, че няма нищо незаконно", заяви Пабло Гарсиа Куерво, шеф на връзките с обществеността в Испанската федерация.

"Пике е бизнесмен, който има агенция, която оперира на международно ниво и се занимава с големи събития, като има страхотни контакти. Всичко, което е направил, е да осъществи връзката със Саудитска Арабия. Няма конфликт на интереси, просто помогна на испанския футбол да направи изключителна сделка", добави той.

Решението да се премести Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия бе критикувано сериозно заради проблемите с човешките права в Средния Изток и в страна, в която тази зима за един ден бяха екзекутирани 81 души, осъдени на смърт.