0

„Червената“ общност осиротя, след като на 64 години ни напусна един от любимците на Сектор „Г“ - Миодраг Йешич. Той загина в зверска катастрофа на пътя Рума-Ярак в Сърбия. Инцидентът е станал около 10.30 ч. вчера, когато лекият автомобил „Ситроен“, в който е пътувал Йешич, по неуточнени причини е преминал в другото платно, като се е ударил директно в камион с ремарке. Миодраг е бил сам в колата и е починал на мястото на инцидента, докато шофьорът на товарния камион е с леки наранявания.

Той е пътувал от Белград за Лозница, където е имало сбирка между фенове на Партизан, чиято легенда е Йешич, и ветерани на „гробарите“. За последно той работи в Ал-Шула в Саудитска Арабия, а последното му появяване в медиите е било в студиото на сръбска телевизия за мача между западните ни съседи и Бразилия от Мондиал 2022 в Катар.

Вестник „Мач Телеграф“ научи, че името на Йешич е било обсъждано за треньорския пост в Ботев Пловдив..

Реално най-големите си треньорски успехи сърбинът постигна с родния ЦСКА. В средата на сезон 2004/2005 г. той поема ЦСКА, заставайки на мястото на Ферарио Спасов. В края на сезона „армейците“ печелят шампионската титла за юбилеен 30-и път, а след това записват исторически резултати в европейските клубни турнири: 1:0 над победителя в ШЛ Ливърпул на „Анфийлд“, успехи над Леверкузен и влизане в групите на Купата на УЕФА. Йешич води ЦСКА на два пъти – от 2004 до 2006 г., както и през 2013 г.

На „Армията“ той стана известен като „Генерала“, макар и истинският му прякор да е „Касапина“, придобит след рекорден брой картони и зверски влизания в краката на футболисти от турското първенство, докато носи екипите на Алтай и Трабзонспор. Той реално слага край на кариерата на легендата на Фенербахче Радван Дилмен, като го контузва много тежко през 1990 г. Вследствие Дилмен претърпява 16 операции и играе още малко, но никога не се възстановява напълно.

Миодраг Йешич работи у нас първо за Славия от 2002 до 2004 г. Завинаги влиза в сърцата на „белите“ фенове с победа на „Герена“, като е побеждавал Левски на техния стадион и начело на Литекс, който също води на два пъти – през 2007-08 и през 2014 г. Покойният вече сърбин не таеше добри чувства към Левски, които наричаше не по име, а „Синия лагер“.

Като футболист той играе за Югославия в мача с България в Сплит през 1983 г., който завършва 3:2 за домакините, като по този начин на Евро'84 отиват „плавите“. Резултатът до самия край в този мач е 2:2, като в последните секунди Радослав Здравков се озовава на чиста позиция, от която обаче не успява да се възползва, а почти веднага след това Раданович ни покосява за крайното 3:2. 

Тъжната му съдба: Дъщеря му също почива след инцидент с автомобил

Автомобилна катастрофа отне живота на Миодраг Йешич, но пътен инцидент беляза целия му живот. Голямата му дъщеря претърпява автомобилна катастрофа, когато беше само на 19 години и по-късно почина от вътрешен кръвоизлив поради небрежност на лекар.

„В спортен план всичко вървеше както трябва, но се случи нещо, което ме разби напълно. Едно телефонно обаждане промени всичко. Бившата ми съпруга Йелена ме информира, че дъщеря ни е претърпяла автомобилна катастрофа и аз веднага излетях от Тунис за Белград и се страхувах да кацна в Сърбия от страх от лоши новини. Не можех да понеса факта, че дъщеря ми е починала“, разказва с тъга Йешич преди време.

„Йелена дори няма драскотини при пътния инцидент. На място има екипи на Спешна помощ, които веднага са я откарали за преглед в Спешния център. При първите прегледи всичко беше наред, но когато лекарят, който прави ехографа този ден, трябваше да направи снимка, той спеше и никой не смееше да го събуди. Така ми казаха. Йелена имаше вътрешен кръвоизлив и почина няколко дни по-късно. Ако лекарят незабавно беше действал в онзи ден, тя щеше да остане жива, а беше само на 19 години“, добавя Миодраг Йешич.