0

Б арселона има сериозен проблем. Една седмица преди старта на сезона на Ла Лига каталунците все още не могат да картотекират новите си попълнения (Роберт Левандовски, Рафиня, Франк Кесие, Жюл Кунде и Андреас Кристенсен). Причината е, че „Камп Ноу“ не са в състояние да се вместят в бюджета за заплатите, отреден им от Ла Лига. Както е известно, според правилата в  Испания клубовете не могат да надхвърлят определения им бюджет за заплати. Той се формира за всеки по отделно на базата на финансовите му резултати в текущ порядък (разходи и приходи). Логиката е, че когато един отбор затъва финансово и генерира задължения, бюджетът му за заплати се свива и респективно обратното. Каталунците опитват да реша проблема, задействайки така наречените финансови лостове. На практика става въпрос разпродажба на имущество (в случая 25% от телевизионните права) за 25 години напред. Но само това не решава проблема, защото докато касата се пълни от една страна, дълговете също се трупат и заплашват да задушат клуба.

Специалистите от години предупреждаваха Барса, че харчи твърде за много за заплати. Те са толкова раздути, че само за последните две години на „Камп Ноу“ на  три пъти се договаряха с играчите за разсрочване, отлагайки плащанията. В момента по това перо „висят“ 389 милиона евро. Лъвският от сумата е за Лео Меси, Жерард Пике, Серихо Бускетс и Жорди Алба. От тях Меси е кредитор №1 с 52 милиона евро. Според „Мундо Депортиво“ Пике и Бускетс са се съгласили на допълнителна отстрочка, за да бъде спасено положението с новите попълнения.
Но не всички са толкова сговорчиви. Френки Де Йонг има да получава 20 милиона евро и е категоричен, че няма да прави повече отстъпки. Ситуцията с халфът е патова. Клубът би искал да го задържи, ако той отпише две трети от дълга, падайки от 20 на 7 милиона евро, но е малко вероятно той да приеме. Алтернативата е Де Йонг е да бъде продаден. Интерес към него не липсва (Челси, Манчестър Юнайтед), но нидерландецът не изглежда особено ентусиазиран, а дори и да се съгласи ще си иска 20-те милиона, накуп без възможност за допълнителни разсрочвания.

Все пак на „Камп Ноу“ има и добри новини. Барса е близо до финализиране на договорката с платформата за криптовалута „WhiteBIT“, която трябва да стане нов спонсор на клуба. Логото на компанията ще замести това на „Beko“ на гърба на екипите на „блаугранас“, като има възможност да се появи и на ръкавите на женския тим. Очаква се от сделката Барса да получава по около 20 милиона евро на година.