0

Ф утболът е една от най-рентабилните индустрии на Испания. Всяка година той генерира приходи в милиарди евро и създава хиляди работни места.

Ключовият сегмент в този бизнес са играчите. Те са хората, които карат феновете да пълнят стадионите и дават парите си. В тази връзка е нормално условията в бранша постоянно да се подобряват. Разбира се, по отношение на женския футбол има още какво да се желае, но целта е с времето той да се доближи поне отчасти до икономическите показатели при мъжете. И както във всеки един сериозен бизнес във футбола също действа колективен трудов договор, които регулират ключовите въпроси в отрасъла.

Естествено, на първо място в списъка на приоритетните теми при договарянето е нивото на минималната работна заплата. В Ла Лига този праг е 155 000 евро годишно. Съгласно колективния трудов договор тя се изплаща на 14 транша по 11 000 евро всеки. През 2016 г. бе постигнато споразумение минималната заплата да се коригира ежегодно съгласно индекса на потребителските цени, нараствайки съобразно него.

В Сегунда дивисион – второто ниво на професионалния футбол в страната, нивата на заплащане са осезаемо по-ниски, но това е логично следствие от далеч по-ниския финансов оборот. Там обаче също има праг, под който не може да се пада и той е 77 500 евро на година. Подобно на елита, плащанията също са разхвърлени на 14 транша, по 3 500 евро всеки и подлежат на корекция съобразно индекса на потребителските цени.

Обичайно колективният трудов договор регламентира и въпросът за отпуските. В испанския професионален футбол те са в размер на 30 дни годишно. За да ги ползва в пълен обем играчът обаче трябва да е натрупал стаж в съответния клуб минимум 12 месеца. Ако те са по-малко, отпускът се редуцира съобразно продължителността на стажа.

В рамките на 30 дневния отпуск обичайната практика е 21 дни да се ползват накуп, а останалите по споразумение между страните. В случай, че такова липсва футболистът ползва целия 30 дневен пакет наведнъж. Важно уточнение е, че е строго забранен отказът от почивка в замяна на парична компенсация, дори и при наличието на взаимно съгласие.

Срокът на настоящия колективен трудов договор е до 2024 г. Ако 6 месеца преди изтичането му нито една от страните по него не поиска прекратяването му, той автоматично влиза в сила за още 4 години.