0

ИЗМИР, от пратеника на "Мач Телеграф" ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

“Дори не съм стигал до центъра на Измир”, казва Станимир Стоилов, който е все по-близо да се превърне в героя, изстрелял Гьозтепе до Суперлигата на Турция. И докато в многомилионния град се борят със зъби и нокти, за да се сдобият с билет за мача на любимия им отбор, Мъри живее на спокойствие в квартала на звездите. Става дума за градчето Урла, което е разположено на красивото крайбрежие на Егейско море и е популярно на местните с факта, че там живеят богатите - нещо като Банкя и Бояна в София или пък пловдивското Марково. Никак не е случайно, че в Урла има два ресторанта със звезда Мишлен. За Турция градчето е малко, все пак в Измир живеят близо 5 милиона жители, но за България Урла си е сравнително голямо селище - 75 000 жители. То е основано от древните гърци и до ден днешен местността е запазила много от тази култура. Въобще доста трудно, гледайки хората и архитектурата, човек ще каже, че е в Турция, а не в Гърция.

“Избрах да живея тук, защото е точно между Измир и тренировъчната база на отбора. От една страна е спокойно и красиво, а от друга - удобно. Мислех да си взема къща на брега, но се отказах, защото духа вятър от морето. Лятото - добре, но зимата…”, казва Мъри, който е наел триетажна къща в затворен комплекс с басейн, комшия му е депутат от турския парламент. В комплекса живее и спортният директор на клуба - хърватинът Иван Манца. 

“Страхотен човек, работяга, удоволствие е да работя с него. Фактът, че сме балканци прави нещата още по-лесни”, казва Стоилов, който много обича да се разхожда в старинния център на града, пълен с всякакви магазинчета, кафенета и ресторанти. Има дори и пещ за хляб, каквито с носталгия помним, че имаше и из родните села преди години. “Цанко и Йончо в началото често си взимаха хляб от там, за да си припомнят онзи невероятен вкус”, отбелязва треньорът на Гьозтепе.


Двама служители чистят обувките на треньора

Фактът, че Гьозтепе е отборът на Измир-един от най-богатите и големи градове на Турция, е определящ за нивото на клуба. Стадионът е чисто нов, базата - модерна и оборудвана с всичко необходимо. Ситуацията около служителите в клуба също е впечатляваща. Те са толкова много, че дори има такива, които са със странни за родната действителност функции, но стандартни за големите европейски клубове. Ще акцентираме на двамата служители, които се грижат за обувките на треньорите. Бутонките на Мъри и компания стоят на точно определено място на базата, а споменатите двама служители се грижат обувките винаги да са чисти и спретнати. Само за сравнение доста от клубовете в родната Втора лига имат двама служители общо, които са едновременно домакини, грижещи се за екипите, валират терена, чертаят линиите, отговарят за охраната, водят се директор на стадиона и дори отговорник за пожарната безопасност. 

Ето мястото, където живее и работи Станимир Стоилов
Станимир Стоилов Гьозтепе Станимир Стоилов Гьозтепе Станимир Стоилов Гьозтепе
12

Гласът на феновете: Стоилов ни кара да се чувстваме горди с Гьозтепе

Осем домакински мача поред агитката купува всички билети

Ахмед Кюрдчи е сред най-атрактивните фенове на Гьозтепе. Окичен целият с артикули на клуба, той е около стадиона на отбора 3 часа преди мача с Ерзурум, който впоследствие любимците му спечелиха с 3:0. Привърженикът е щастлив, че Гьозтепе почти сигурно ще се завърне в местния елит. Агитката на тима помага със страст за каузата, а билетите за последните 8 домакинства на отбора са изкупени до един.

“Преди да дойде Станимир Стоилов нямаше никакъв шанс за промоция. Изоставахме с точките, а отборът не играеше добре, дори когато побеждавахме. Българинът промени всичко. Сега играем много красиво и атакуващо. Сигурен съм, че ще бъдем в елита през следващия сезон и дори вярвам, че имаме сили да измъкнем нещо от най-големите - Галатасарай и Фенербахче. Стоилов ни кара да се чувстваме горди с Гьозтепе”, каза Ахмед, който заедно с останалите фенове създава уникална атмосфера на стадиона. 


Кондиционен спец искал поста на Мъри, уволнили го

Спортният директор на Гьозтепе Иван Манца разказа интересна история, която е предшествала назначението на Мъри Стоилов в клуба. След раздялата с предишния старши треньор хърватинът, който е бивш вратар, привикал на разговор кондиционния спец, който е бил в щаба на предишния наставник. Въпросният обявил пред шефа си, че иска да е старши треньор, нищо че разбира само от фитнес и тичане. Това признание толкова шокирало Манца, че той моментално уволнил отговорника за кондицията. “Такова чудо не бях виждал, не съм си и мислил, че някога ще видя фитнес треньор да иска да е старши”, спомня си с усмивка Манца.

“Колкото е Станимир Стоилов, радвам се, че намерихме точния човек за високите цели на Гьозтепе”, каза пред “Мач Телеграф” спортният директор на Гьозтепе.


Има няколко нашенци в клуба, включително резервния вратар

Четвъртият съдия срещу Ерзурум демонстрирал на Мъри, че е родом от Кърджали с лична карта 

Измир е градът в Турция, в който има най-много изселници с български произход. И в Гьозтепе има трима, които са родом от България. Става дума за двама служители и резервния вратар Арда Йозимен, който според Станимир Стоилов има страхотни качества. И тримата обаче не знаят български език, защото не са живели у нас по време на съзнателния си живот.

Интересно е да се спомене, че и четвъртият рефер на мача с Ерзурум в понеделник е роден в България. Той дори е показал на Станимир Стоилов преди мача личната си карта, в която пишело, че е роден в Кърджали.