0

П ожеланието на много цесекари - двата ЦСКА да се обединят, може да се сбъдне до дни. 

Първото намигане от съдбата дойде от жребия за първите им съперници в Лигата на конференциите – два румънски клуба. 

Така вицешампионът ЦСКА изтегли Сепси (по ирония на съдбата - отбор, който също играе с червено-бели цветове), а финалистът за Купата на България ЦСКА 1948 се падна с ФКСБ, познат преди като армейския клуб на Румъния.

Освен, че ще играят в едни и същи дни мачовете си в Лигата на конференциите – на 27 юли и 3 август, двата ЦСКА се оказват тясно свързани един с друг и в разузнаването на съперника. 

В конкретния случай особено заинтересован е ЦСКА, чието треньорско ръководство ще изгледа особено внимателно, ще запише и ще анализира обстойно контрола на ЦСКА 1948.

Тя е насрочена в Словения за 29 юни, в четвъртък другата седмица, а съперникът на „червените“ от Бистрица са „червено-белите“ от Сепси, съперника на другия ЦСКА.

Така, свързани един с друг – с историята си и с каприза на жребия, двата ни армейски тима тръгват заедно и към румънските си изпитания в Лигата на конференциите.

Което създава уникални главоболия - наличието на два ЦСКА, не само на румънските съперници, но и на УЕФА. Футболната централа трябва да пипа и съгласува особено внимателно логистиката и календара ,когато играят двата червени отбора, в един и същи турнир, в един и същи ден, в един и същи град. Че и в един и същи парк. 

При северните ни съседи медиите пък вече започнаха да разчоплят „мистериите на българските ЦСКА“. Тръгнаха и първите шеги – шефът на Сепси подметна, че не знаел кое точно ЦСКА се интересувало от негов играч.
 
Дали историята на двата червени отбора ще продължи успоредно един на друг като съперници, или някой ден ще има пресечна точка - нещо като ЦСКА Юнайтед, то тя се очертава много интересна и поучителна не само у нас, но и отвъд границите ни. 

А Лигата на конференциите 2023/24 се превърна в Лигата на ЦСКА. И главоболието на УЕФА ще стане хронично, ако и двата кацнат в групите на турнира.