0

Днес Лудогорец ще се срещне за втори път в историята си с Виктория Пилзен. Предишният беше през 2016/17, когато на разменено гостуване двата отбора трябваше да определят, кой ще участва в Шампионската лига. Тогава триумфът бе за българския шампион, който след 2:0 в София и 2:2 в Чехия за втори път стана част от груповата фаза на най-комерсиалния и престижен турнир. Сега мачът ще бъде в друг турнир и на друга фаза. Въпреки това днешният двубой е повод да видим как се представя Лудогорец, когато жребият го изправи за втори път срещу даден съперник в турнирите.

Прави впечатление, че в повечето пъти „орлите” играят по-успешно. Има съперници, които са преодоляни и в двата случая. Така се случи с Партизан, Жалгирис. Най-голямото подобрение беше налице при вторите срещи с Базел и Динамо Загреб. Швейцарският тим не остави никакви шансове в плейофите за влизане в ШЛ през 2013-а и спечели с 4:2 на „Васил Левски” и 2:0 на своя „Санкт Якоб Парк”. Вторите сблъсъци бяха в групите на ШЛ година по-късно, като тогава дойде и голямата радост – първата победа на БГ тим на тази фаза в турнира – 1:0 с гол на Йордан Минев. Загубата в другия мач бе тежка – 0:4, но основната мисия, победата, бе изпълнена.

Динамо Загреб пък драматично успя да елиминира Лудогорец при дебюта на „орлите” през 2012-а, но година по-късно дойде отмъщението. То се изразяваше в две победи за българския тим – 3:0 на „Васил Левски” и 2:1 на „Максимир” в групите на Лига Европа. Срещу Мидтиланд резултатите също се подобриха при втория опит. Датчаните елиминираха Лудогорец в един мач в Разград през 2020-а в квалификационните кръгове за ШЛ. Година по-късно пък двата отбора направиха две равенства в групите на ЛЕ.

Целия материал с пълната статистика - вижте в днешния брой на в. "Мач Телеграф"