0

Т анците на Винисиус Жуниор след гол доведоха до скандал в Испания. От Реал Мадрид скочиха в защита на бразилския си нападател и обявиха, че атаките срещу бразилеца са расистки. 

Всичко тръгна от футболния агент Педро Браво, който заяви в ефир, че Винисиус не уважава съперниците си като празнува головете си с танци и сравни поведението му с това на маймуна. Това разбираемо веднага доведе до реакции в социалните мрежи.

Самият Винисиус не за първи път получава подобни коментари заради празнуването си. Нападателят публикува съобщение в социалните мрежи, в което каза, че няма да спре.

„Казват, че щастието им пречи. Щастието на един печелещ чернокож бразилец в Европа притеснява много повече. Но моето желание да печеля, моята усмивка, искрата в очите ми са много по-големи от това. Не можете да си представите. Бях жертва на ксенофобски и расистки коментар. Но това не започна вчера. Още преди седмици започнаха да критикуват танците ми. Танци, които не са мои. Те принадлежат на Роналдиньо, на Неймар, на Лукас Пакета, на Антоан Гризман, на Жоао Феликс, на Матеус Куня. Принадлежат на бразилските артисти, на самба танцьорите, на певците на регетон, на чернокожите американци. Това са танци, които показват културното разнообразие по света. Приемете ги, уважавайте ги. Аз няма да спра“, каза Винисиус.

От Реал Мадрид заплашиха със съд всеки, който прави расистки коментари за играч на тима.

„Реал Мадрид отхвърля всякакви расистки и ксенофобски изрази и поведение във футбола, в спорта и в живота като цяло и е много жалко какви коментари бяха направени по адрес на Винисиус Жуниор. Реал Мадрид иска да покаже обичта и подкрепата си към Винисиус, играч, който разбира футбола като отношение към живота, основан на радост, уважение и спортсменство. Футболът трябва да е пример за ценности. Клубът е инструктирал юридическия си екип да предприеме действия срещу всеки, който използва расистки изрази за наши играчи.“

Браво, който е президент на Асоциацията на испанските агенти, каза, че Винисиус „се държи като маймуна“ и прави „глупави неща“. Впоследствие той се извини за думите си.

„Искам да изясня, че изразът „като  маймуна“, с който злоупотребих, за да квалифицирам танца за празнуване на гола на Винисиус, беше метафоричен. Намерението ми не беше да обидя някого и искрено се извинявам. Съжалявам!“, каза агентът. 

Винисиус получи подкрепа от редица настоящи звезди, начело с Неймар, както и от легендата Пеле.

„Футболът е радост. Той е танц. Парти. Въпреки факта, че расизмът още съществува, това няма да ни попречи да продължаваме да се усмихваме. И ще продължим да се борим с расизма“, написа Краля на футбола.

Бразилската футболна федерация пък използва хаштаг „Танцувай Вини“ в социалните мрежи.