0

Б разилската звезда на Реал Мадрид Винисиус Жуниор очаква да бъде наложено наказание на хората, които са провесили на мост манекен с фланелката му. Според представители на футболиста, испанските власти трябва да се активират заради престъпление от омраза.

Още по-шокиращо е, че инцидентът става пред тренировъчния център на клуба преди дербито на Мадрид.

Реал приема Атлетико Мадрид в четвъртфиналите на Купата на Краля тази вечер, а манекенът е бил окачен до банер в червено-белите цветове на Атлети, който гласи "Мадрид мрази Реал" в ранните часове на днешния ден.

Винисиус е наясно със ситуацията, но е напълно концентриран върху мача. Той ще коментира въпроса утре с ръководството на клуба си, с адвокатите на Реал (Мадрид). Но позицията му остава същата като преди – той очаква наказание от властите, а не официални изявления, коментира представител на играча от мениджърската агенция, която държи правата му.

От полицията обясниха пред агенция Ройтерс, че за момента нямат заподозрян, но са започнали разследване за престъпление от омраза, след като премахнаха банера и манекена рано сутринта.

Реал (Мадрид), Атлетико (Мадрид), федерацията на страната и Ла Лига вече осъдиха вандалския акт. Това не е първи проблем за Винисиус Жуниор, тъй като през този сезон е бил обект най-малко на три расистки атаки при гостуванията на Барселона, на Атлетико (Мадрид) и във Валядолид. Последваха жалби, но прокурорите в Мадрид решиха да не повдигат обвинения за расистки скандирания, насочени към Винисиус през септември, след като установиха, че те „продължили няколко секунди“ и не представляват престъпление.

Вербалните атаки най-вероятно са провокирани от танца му след отбелязан гол, а панелист от местна телевизия сравни поведението му с това на маймуна. В отговор на това футболистът направи двуминутно видео, в което нарече изказването на панелиста „ксенофобска и расистка“ обида и добави, че „няма да спре да танцува“. Също така допълни, че е щастлив да бъде черен бразилец и вярва, че ще успее в Европа.

Източник: БТА