0

Д атският колоездач Йонас Вингегор, с тегло едва 60 кг, победи всички в тазгодишния Тур дьо Франс след 3328 изнурителни километра в трите седмици на френската обиколка. Това е първата победа за 25-годишния датчанин от отбора на Jumbo-Visma в Тур дьо Франс, след като миналата година бе втори зад Тадей Погачар.

Словенецът, който бе сочен за фаворит и тази година, остана зад Вингегор на 3:34 мин., трети финишира уелсецът Герант Томас от „Инеос“ на над 8 минути зад победителя.

Вингегор, източен и строен с чудесни габарити 1,75 м и 60 кг, показа, че не е само изумителен катерач, но и разностранен колоездач, с потенциал дори в бягането по часовник - вчера в дългия над 40 км индивидуален часовник той можеше да вземе и победата, но в последния километър намали темпото, за да остави победата на своя съотборник Ван дер Аерт, който го подпомагаше заедно с останалите от Jumbо-Visma в тежките етапи в Алпите и Пиренеите.

В последния етап на Шан-з-Елизе победата изтръгна с неудържим спринт вдясно от съперниците си белгиецът Яспер Филипсен.

Вингегор, който е висок 1:75 м, е вторият датчанин, печелил Тура след Бярне Рийс, прекъснал през 90-те години серията на испанската легенда Мигел Индурайн на 5 поредни победи.

Първите, които той прегърна и целуна след края на последния етап, бяха приятелката му Трине Хансен и малката им дъщеричка Фрида, която на 8 септември ще навърши 2 годинки.