0

Е дин от талантливите ни бойци – Живко Стоименов, ще се бие с турчина Юнус Батан на 22 март в „Арена София“ в предстоящата галавечер по бокс с голи ръце BKFC 58. Грандиозното шоу ще бъде излъчено по DIEMA SPORT 2 и новия специализиран канал Fight Klub. Дни преди събитието 27-годишният Стоименов бе гост в студиото на „МачКаст“. 

- Живко, как върви подготовката ти? Готов ли си за мача с Юнус Батан (Турция)?

- Чувствам се подготвен и психически, и физически. Не съм спирал да тренирам. Преди седмица и половина имах мач, в който победих с нокаут в първия рунд. Не съм правил никаква почивка, а сега вече съм в крайния етап на подготовката си за този специфичен стил, който няма нищо общо с ММА.

- Как се надъха да участваш в подобен мач с голи ръце?

- Мен винаги ми е харесвало. От малък следях много Кимбо Слайс, който е в легенда в боевете с голи ръце. Стилът ми допада, защото е подобен на моя. Аз съм агресивен, удрям тежко.

- Съперникът ти се би на предишната гала с голи ръце. Има ли нещо специфично в подготовката си, след като си гледал предишната битка на Батан?

- От този мач може да се извлече много. Това, което видях е, че този състезател не обича да го пресират и да бъде пресиран с много на брой удари, когато се тръгне напред срещу него. Обича да води боя, но когато му се влезе агресивно, играта му запова да се разбива. От мач до мач общо няма, но съм извлякъл това, което мога.

- Росен Димитров-Близнака, който е твой треньор, участва в предишното издание на BKFC. Какви съвети ти дава за този различен за теб стил?

- В подобен мач трябва да си наясно, че няма как да излезеш чист като момина сълза. Това, което се моля, е да са възможно най-малко пораженията. Росен ми помага много ментално, психически и вярва много в мен. Помага ми много, защото все пак не говорим просто за мятане на ръце. Спорт си е, който има тънкости. Според мен първото, което трябва да направиш, участвайки в подобен тип правилник, е да си закалиш ръцете. Тази ръка трябва да я подготвиш за това, което я очаква на състезанието. 

- От колко години се занимаваш с бойни спортове?

- В началото на 2012 мисля, че започнах. Има един дълъг период, встъпителен, първо трябва да минеш него. Започнах от школата на Емил Казаков, той ми е първият треньор. Той ми е дал една основа, без която нямаше как да продължа. Дал ми е и много знание на земята. След 4 месеца тренировки се пуснах на аматьорски ММА на Национално първенство, където взех сребърен медал.  В крайна сметка ММА влезе като част от живота ми, а сега вече се превърна в самия него.

- На какво те научи спортът за толкова години?

- Имам 21 професионални мача и това, което успях да извлека е, че 70% от всичко е психика. Може да си много качествен, много талантлив, може да си пълен с умения, но като излезеш на ринга, прожекторите ти засветкат, съперникът те гледа лошо и страхът надделее, тогава психически си загубен. За мен психиката и издържливостта са в основата. 

Живко Стоименов с екипа на "МачКаст"

 Живко Стоименов с екипа на "МачКаст"

- Кой е идолът ти в бойните спортове?

- Колби Ковингтън, състезава се в категория до 77 кг., борец. Следя го с най-голям интерес, а също така и Брок Леснър, който вече се пенсионира. Той играеше в тежка категория, шампион на UFC и звезда от кеча. Бързината, физиката, агресията му ме вдъхновяват. И това се опитвам да извличам от идолите си.

- Като излезеш на ринга как успяваш да овладееш емоциите?

- Играл съм преди и в „Арена Армеец“. В ММА съм 15-6, като всички 15 победи са с нокаут, 14 от тях в първия рунд. За момента нямам загуба на професионалния ринг в България. Загубите ми са навън и то все срещу опоненти от Топ 20 в Европа. Видял съм как стоят нещата навън и когато играеш на своя земя, това ти помага. Просто работиш психически, за да може като излезеш да бъдеш фокусиран. Не трябва да оставяш странични неща да те разсейват. Хубавото е, че тук публиката ще бъде на наша страна. 

- Най-голяма подкрепа сигурно срещаш от майка си, но как тя приема подобни боеве?

- Гледа ги и жаргонно казано вече се „поотрака“ малко. Преди повече ги преживяваше нещата. Вече вижда, че имам качества и вярва много в мен. Специално за BKFC, на нашите им бях дал билети за VIP местата долу, но преди няколко дни размислих, защото видях, че е доста разколебана и специално за това събитие не мисля, че ще присъстват. Предпочитам да го гледат по телевизията или изобщо да не го гледат.

- Твоят мач със сигурност ще е от качествените на галата, но главният е между Тони Маркулев и Калоян Колев, сигурно познаваш и двамата?

- Много тренировки съм имал с Калоян, но сега графиците ни се разминават. С него поддържаме много добри отношения. Той ми е фаворитът в мача. Пожелавам му успех, пожелавам успех и на двамата.

Билети за голямото събитие на 22 март ще откриете в Grabo.bg!

- Самият Тони Маркулев като бе при нас изтъкна уважението като основно между от бойците. Ти сблъсквал ли си се с по-арогантни съперници?

- Да. На пресконференцията преди последния ми мач пак прехвърчаха искри.  В Сърбия съм имал скандални пресконференции, където са летели маси и столове. Като цяло обичам да провокирам противниците си, но не, защото не ги уважавам, а от спортна злоба. Винаги съм показвал уважение след мачовете. Но не смятам, че прекаленият респект продава. Точно обратното мисля, че продава в тези спортове, все пак това е шоубизнес. Не искам да звучи арогантно, но често съм си мислел просто всичко да свърши по-бързо, защото все пак човекът срещу мен също го чака жена или го гледат родителите му по телевизията. Както бе казал Конър Макрегър, как може да мразиш човек, който има същите мечти като твоите?

- Какво ми казал на твоя съперник?

- Аз го казах още на SENSHI. Ти си следващият. Не трябва да си прави някакви сметки, че има шанс за нещо. Пожелавам му успех, но просто да знае, че е следващият. 

-  Каза, че си фен на кеча. Българинът Русев бе много успешен там, а ние сме го поканили в нашия „МачКаст“. Какво ти е мнението за него?

- Бих гледал с удоволствие интервюто с него, ако го поканите и много бих се радвал, ако имам възможността да се видя с него. Имам много въпроси, които бих му задал.

- Все пак сме спортно предаване, гледаш ли футбол. Каза, че си фен на FIFA?

- Висшата лига я следя доста. Преди играх много FIFA, но не мога да кажа, че съм бил от най-добрите. Играх много с ПСЖ и с отборите, в които бе Кристиано Роналдо, но започна да ми отнема много време. За любим български футболист... Бербатов мисля, че постигна много. Много съм чел за сагата с Алекс Фъргюсън, когато Бербатов бе голмайстор на Висшата лига, но не играеше толкова много.

Наш боец се преклони пред Васил Левски! (ВИДЕО)

Бръснаря ще вдига адреналина в „Арена София“!

Пролетта на Психопата! „Най-ужасния човек на Балканите“ е готов да унищожава в София

„Наемния убиец“ от Египет, който е готов да разтърси „Арена София“!

Зохраб Азимов: В България ще разберат защо прякорът ми е "Легендата"!

Боецът с две висши образования Тони Маркулев: Георги Валентинов ме удари два пъти в слабините, но въпреки това го победих (ВИДЕО)

Представителят на BKFC за България Любомир Геджев: Бихме рекорда на Щатите по продадени билети за бокс с голи ръце! (ВИДЕО)

*ЕКАТЕРИНА ТОМОВА, БОГОМИЛ РУСЕВ