0

П о ирония на съдбата България започна европейското първенство в Тирана с „нула“ и го завърши с най-гръмкия си успех през новия век, а и за последните 30 години. Първо място в отборното класиране, вече не само при мъжете както миналата година, а и в общата подредба, което не се бе случвало в историята на родното вдигане на тежести. 

Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, а общо с тези в отделните движения отличията ни набъбват до феноменалните 23, от които 13 златни. 
В класирането по нации сме убедителни победители, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. 

Успехът се засилва от факта, че участвахме само с 13 състезатели, а изпреварихме държави с по 17, 19, че и 20 представители.

За последно петима шампиони сме имали през 1992 г. в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният национален треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов мачкат в първите 4 категории, а Кольо Колев добавя златото при най-тежките. Там титлата на Пешалов е паметна, защото е спечелена с успех над феномена Наим Сюлейманоглу, който макар и по лично тегло е победен. 

Иначе, в името на рекорда, най-значимият български успех на европейско първенство е през 1987 г. в Реймс, когато седмина наши щангисти печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест поредни категории и покойният вече Антонио Кръстев при супертежките.

Иван Димов и Габриел Маринов позирас с медалите си и с националния треньор Иван Иванов.

 Иван Димов и Габриел Маринов позирас с медалите си и с националния треньор Иван Иванов.
БФВТ

Сега в албанската столица от десетте ни участници при мъжете, осем спечелиха медали, един се нареди на четвърто място и един на пето – впечатляваща успеваемост. В Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите. И още - във „вундертима“ на Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато. Общо от 10-те българи 4 са под 20 години, което е отпратка към бъдещето на родните щанги. 

Старши треньорът Иван Иванов вече може да се похвали, че под негово ръководство само в последните 5 години българските щанги спечелиха от световни и европейски първенства 174 медала, 67 от които златни. И България отново е сред най-добрите, сред елита във вдигането на тежести. А със сигурност олимпийският шампион няма да спре до тук. Стига да го оставят да работи.