0

Б ългария спечели отборната титла на 38-о европейското първенство по художествена гимнастика в Тел Авив (Израел). Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени събра 333.150 точки.
На второ място е Италия с 325.600 точки, а на трето домакините от Израел с 324.300 точки, които днес взеха две титли - в многобоя при ансамблите и при жените чрез Даря Атаманов.

Така България вече има общо шест отличия до момента от шампионата - два златни, два сребърни и два бронзови.

Българският ансамбъл завърши на четвърто място в многобоя на шампионата. Вая Драганова, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Женина Трашлиева и Маргарита Василева събраха 64.150 точки, след като получиха 34.650 на пет обръча и 29.500 на три ленти и две топки.

На пет обръча възпитаничките на Весела Димитров изпълниха композицията си без грешки и получиха оценка 34.650 точки.

Българките допуснаха грешки на три ленти и две топки. Те изпуснаха уред извън терена и взеха резервна топка, както и имаха още няколко неточности, а съдиите им дадоха 29.500 точки.

Европейски шампион изненадващо стана отборът на Израел с 69.950 точки, след като домакините получиха изключително високата оценка от 36.950 точки за съчетанието си с пет обръча. Любопитното е, че въпреки тази оценка домакините подадоха контестация, която беше отхвърлена.

На второ място остана Италия с 69.650 точки, а на трето Азербайджан с 65.400 точки. Италианките изостанаха на 0.300 от домакините, а всичко се реши в последното изпълнение в многобоя.
Българският ансамбъл се класира за финалите и на двата уреда в неделя - с трети по сила резултат на обръчи и пети за смесеното съчетание.

Общо 19 отбора участваха в надпреварата.

Съдия за България при ансамблите е Християна Тодорова, а при жените - Филипа Филипова.

Европейското първенство завършва утре с финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите, които започват в 10:00 часа.