0

П редставителният отбор на България записа равенство и загуба в първия състезателен ден на световното отборно първенство по шахмат за жени, което се провежда в полския град Бидгошч.

Българките в състав Антоанета Стефанова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха 2:2 точки срещу сборния отбор на Америка в първия кръг, а след това отстъпиха с 0:4 пред националките на САЩ.

Срещу отбора на двата американски континента единствения успех постигна Виктория Радева, която на четвърта дъска с черните фигури победи парагвайката Дженифър Перес. На първа дъска с белите бившата световна шампионка Антоанета Стефанова отстъпи на кубинката Лисандра Ордас, а на втора и трета дъска Гергана Пейчева и Белослава Кръстева направиха ремита съответно с перуанката Дейси Кори и кубинката Йерисбел Миранда. 

Във втория кръг българките бяха разбити от американския отбор (Алис Лий, Татев Абрамян, Ани Ван и Атуса Пуркашиян) с 0:4, което позволи на САЩ да поведе в класирането в група "В" с максималните 4 точки. Също с 4 точки е и отборът на Китай, следван от домакина Полша с 2 точки, сборния отбор на Америка и България с по 1 точка и Германия без актив.

Нургюл обясни защо няма да играе за България на световното отборно

По-късно днес ще се изиграят третият и четвъртият кръг от турнира, като в тях България ще срещне последователно Китай и Полша.

В група "А" водач е отборът на Казахстан с 4 точки, следван от Грузия, Индия, Украйна и Франция с по 2 точки и Египет с 0.

По регламент първите четири отбора от всяка от двете групи се класират за четвъртфиналите.

В световното отборно първенство по шахмат за жени участват 12 отбора, разделени в две групи по шест. Контролата за игра е 45 минути + 10 секунди на ход.

Източник БТА