0

В тората за Световната купа по шахмат за жени в Баку Нургюл Салимова обяви причината да откаже участие за България на предстоящото световно отборно първенство в Полша от 5 до 12 септември.

Тя затвърди думите си отпреди, че няма да се състезава за национален отбор на България, който не е официален. А в момента официален отбор не съществува, тъй като няма лицензирана федерация, която да го излъчи.

„Национален отбор може да създаде единствено лицензираната от министерството федерация. Това имах предвид, като казах, че ще се състезавам само за официалния национален отбор на страната. България в момента няма официален национален отбор“, каза Нургюл.

„В момента българският шахмат е разцепен и причината за това е Международната федерация (FIDE). Отборът, който ние като лицензирана федерация сме изпратили, включва Нургюл на първа дъска и останалите ни най-добри шахматистки. FIDE нарушава устава си, в който е записано да не се меси в националните федерация", обясни треньорът на Нургюл Живко Жеков.

"Така FIDE ни е назначила някаква комисия с членове от Албания, Румъния и четирима български представили. Тази комисия щяла да определи състава на България, но Нургюл Салимова няма да участва в отбор, който е излъчен от нелицензирана федерация и няма да представлява България. На табелките им може да пише каквото си поискат от FIDE”, допълни той.
Нургюл Салимова обяви още, че мечтата й е да стане световна шампионка за жени.

„Това обаче е в по-дългосрочен план. На първо време искам да си почина, защото от един месец не съм спала нормално, не можах да се наспя и откакто съм си в България“, призна шахматистката.

Връчиха картината Царицата на плодородието на Нургюл Салимова (ГАЛЕРИЯ)
Нургюл Салимова БТА Нургюл Салимова БТА Нургюл Салимова БТА
32

Тя допълни, че в момента целта й е да подобрява играта си, да покрие и гросмайсторска норма за мъже.

Нургюл сподели, че не е спирала да тренира и след Баку, като дори снощи е анализирала една ситуация. Тя сподели, че любимият й дебют е Каталонско начало и с двата цвята и съжали, че не го е приложила във финала в Баку. „Като цяло предпочитам класическия шахмат. Простно от дете обичам да мисля повече, но трябва да се приспособявам и към рапида и блица, защото това са напълно различни стилове, които обаче все повече се използват в тайбрек партиите, например“, допълни Нургюл. 

Тя разкри, че за Баку се е подготвяла съвместно с грузинския гросмайстор Ниджат Абасов, който също стигна полуфиналите за СК при мъжете, и с турския гросмайстор Джем Кан Гьокеркан, като отново благодари и на двамата за подкрепата. „Не съм решила дали ще прибавя и други гросмайстори към подготовката си за турнира на претендентките в Торонто през април, но знам, че подготовката за там започва още от утре“, сподели още Салимова. 

От федерацията обявиха, че вече има сериозен интерес от страна на президента на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид да подпомогне подготовката на Нургюл. 

„Радваме се, че представянето на Нургюл постави въпросите на шахмата и въобще на българския спорт в общественото полезрение“, сподели още президентът на федерацията Васил Антонов, който в началото на пресконференцията подари на Салимова картина от личната си колекция „Царицата на плодородието“.