0

17-годишният румънски суперталант Давид Поповичи е новата световна звезда в плуването, като по идеалните си физиологични показатели той бие дори американския великан Майкъл Фелпс.

На световното първенство в Будапеща тийнейджърът спечели златните медали на 100 и 200 м свободен стил, отблизо наблюдаван от неизменния му треньор Адриан Радулеску.

Неговата физиология и уникален стил карат експертите да възкликват: „Това е като Стеф Къри, когато стреля за тройка – само можете да се възхищавате, но не и да подражавате!“

Всъщност феноменът Поповичи много, много напомня на феномена Майкъл Фелпс, на феномена на Питер ван ден Хугенбанд или на феномена Иън Торп-Торпедото, когото тийнейджърът боготвори и който го посети на Световната купа тази седмица. 

Физиолози, като д-р Майкъл Джойнър от американската клиника „Майо“, изучават телата им и установяват няколко телесни параметъра, които се вписват идеално за плуването. Румънецът ги има всичките, и дори побеждава супермен като Фелпс в някои.

Неговото стъпало е като плавник – с номер 50 е със сантиметър повече от това на Фелпс, а съотношението му размах/височина е също толкова впечатляващо. Фелпс беше висок 1,94 метра, а ръцете му достигаха 2,06 м размах; Поповичи е 1.90 м, но с почти същия размах – 2.05 м. 

Бедрата му са много тесни (тежи само 80 килограма, 5% мазнини), а дланите на ръцете му са огромни за мощно загребване. 

И въпреки, че няма огромна сила и много дълъг стартов скок,  силата му е лесното му движение във водата, с неподражаема лекота. Ето защо да го гледаш как плува е удоволствие.

Бившият австралийски плувец, участник на олимпийски игри, Брет Хоук го описва в своя подкаст Inside with Brett Hawke: „Той е един на милион, той е различен. Той има тази естествена способност да вкарва и измъква ръката си във водата, в загребването и в импулса. Все едно да гледаш как Стеф Къри стреля за тройка - можете да му подражавате, но не можете да направите същото. Той е специален".

В Румъния нямат търпение да видят избухването му на Олимпийските игри в Париж след 2 години, където е способен да избере почти всички дистанции в свободния стил – от 50 до 400 м, а също и с амбиции в другите стилове.