0

С лава Медведенко, високият 2,08 м бивш украински баскетболист, който спечели два шампионски пръстена в НБА (2001 и 2002) с Лос Анджелис Лейкърс, воден от Шакил О'Нийл и Коби Брайънт, взе оръжие, за да защити Украйна от инвазията на войските на Путин.

"15 години след последния му мач в НБА дните на Слава Медведенко като играч вече са като сън за него. От 24 февруари Медведенко, който не е имал предишна военна подготовка, служи в силите за териториална отбрана на Украйна", съобщи The Athletic.

43-годишният мощен бивш нападател, който изигра шест сезона за Лейкърс със средни 5,4 точки и 2,9 борби в 249 мача, даде интервю за "Атлетик". По думите му, без предишна военна подготовка, той сега се справя, оборудван с автомат Калашников (АК-47) и бинокъл.

Бившият играч на Лейкърс и Хоукс разказва, че боевете в Киев се засилват през нощта и че в една от тях е видял 20 ракети, изстреляни от руските войски, за да се опитат да унищожат украинска радарна система.

„Можеш ли да си представиш? Седиш ли на контролно-пропускателен пункт и виждаш голяма лайняна ракета да лети над теб?“, обяснява Медведенко на Бил Орам в „Атлетик“.

В тази ситуация нямате време да се страхувате, признава той.

"Имам чувството, че трябва да съм в Украйна и да помагам на страната си... на моята нация. Трябва да бъдем силни", каза Медведенко.

В тази фаза на агресията на руснаците Слава Медведенко съсредоточава усилията си върху подпомагане на засегнатите от руските атаки, патрулиране из квартала си в търсене на диверсанти и създаване на благотворителна фондация с цел да помага на украинските деца и да доставя храна в районите, засегнати от инвазията. 

"Организирахме казарма за самоотбрана в нашия район. Някои хора работят с логистика, други се грижат за обществения ред по улиците. Аз патрулирам в града, докато съпругата ми работи в комуникационен център", обясни Слава Медведенко. 

„Мисля, че това е много важно, защото поехме ролята на полицията. Нашата задача е да сведем до минимум грабежите. В същото време търсим диверсанти, които имаме право да задържаме и предаваме на украинската охрана и на службите. Докато охранявам улиците на града ни, животът е много спокоен. Наркоманите вече не знаят какво да правят", споделя гигантът за новите си отговорности във войната.


Бил Орам обяснява в "Атлетик", че "Слава Медведенко спечели няколко титли в НБА, подкрепяйки Шакил О'Нийл. Сега бившият Лейкър кани Шак в Киев, за да подкрепи военните усилия в Украйна, докато въоръженият Слава патрулира в квартала си в търсене на диверсанти.