0

Т реньорът на националните отбори на България по джудо Ален Шмит даде пресконференция в кабинета на адвоката си в Париж Каролин Масерман след като бе оправдан по обвинението в упражнено семейно насилие срещу бившата си половинка Марго Пино, европейска шампионка по джудо до 70 кг през 2020, участвала във френския отбор на олимпиадата в Токио миналата година.

"Това наистина е голямо облекчение след много дълъг и труден период. Имах много съмнения, получих смъртни заплахи. Не знаех къде отивам, какво ще правя. В цялото нещастие имах шанса да намеря хора, които вярват в мен и се свързаха с мен да ми предложат работа и да ми възложат отговорности. Това ми позволи да се отърся от напрежението и да имам някаква цел. Така оцелях последните месеци", откровен бе френският треньор.

"Много хора си позволиха да говорят след първата ми оправдателна присъда. За мен това беше много тежко, имаше политици, съотборници, на които ще премълча имената", каза с горчивина Шмит.

Страна е взел президентът на Френската федерация по джудо Стефан Номис, легендарният френски шампион Теди Ринер, Кларис Агбенену, както и бившият спортен министър на Франция Роксана Марасиняну. Те всички подкрепиха 28-годишната Пино.

"Това се случи по време на кампания MeToo, когато се твърдеше, че насилието има пол и, че мъжът е насилник, а жената не може са бъде такава. 

Докато всички ние сме човешки същества с нашите качества и слабости", каза още Шмит.

Той обвини още ръководството на джудото във Франция, че са осуетили поемането на националния отбор на Израел, като са се свързали с тяхната федерация още преди края на делото.