0

С тарши треньорът на националните отбори по вдигане на тежести Иван Иванов определи състава за започващото идната седмица в Тирана европейското първенство за мъже и жени. След последното контролно олимпийският шампион от Барселона 1992 обяви разширения състав от следните 15 състезатели:  

МЪЖЕ:
55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови) и Дениз Данов (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)
61 кг Иван Димов (Сопот, тр. Петко Димов) и Габриел Маринов (Ст. Загора, тр. Стоян Стоянов)

67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, тр. Стоян Стоянов) и Петър Ангелов (Сливен, тр. Севдалин Минчев)
81 кг Божидар Андреев (Сливен, тр. Пламен Братойчев)
89 кг Карлос Насар (Ч. бряг, тр. Илиян Илиев)
102 кг Дейвид Фишеров (Пловдив, тр. Борислав Налбантов) и Васил Маринов (Сливен, тр. Станимир Колев)
109 кг  Христо Христов (Варна, тр. Живко Николов)

ЖЕНИ:
49 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радослав Атанасови) и Мая Иванова (Хасково, тр. Живко Архондев)
76 кг Мария-Магдалена Кирева (Хасково, тр. Живко Архондев)
87 кг Джесика Иванова (Пловдив, тр. Димитър Стойков)

„Все още Христо Христов е с неотшумяла травма и в зависимост от неговото възстановяване в този състав може да има една-две промени с отпадането на някои състезатели. Надявам се всички да са здрави и да покажат своя максимум по време на шампионата в Албания. Искам още веднъж да благодаря на треньорите в клубовете за апостолската дейност, която вършат по центровете,“ заяви старши треньорът Иван Иванов, под чието ръководство през последните 5 години България спечели 166 медала от европейски и световни първенства, 62 от които златни.

На миналогодишното европейско в Москва българският отбор грабна 7 отличия в двубоя. Шампиони станаха Ангел Русев (кат. до 55 кг), Стилян Гроздев (кат. до 61 кг) и Надежда Мей-Нгуен (кат. до 45 кг). За сребърни медали се пребориха Карлос Насар (кат. до 81 кг), Христо Христов (кат. до 109 кг) и Ивана Петрова (кат. до 45), а с бронз остана Валентин Генчев (кат. до 67 кг). С отличия тогава се окичиха и Дейвид Фишеров (кат. до 102 кг), който достигна до сребро в изтласкването и Божидар Андреев – бронз в изхвърлянето при 73-килограмовите. В руската столица България записа най-успешното си европейско първенство в този спорт от 17 години насам, за последно повече от двама шампиони имахме през 2004 г. в Киев. В отделните движения българските тежкоатлети завоюваха общо 19 медала – 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови, с които се наредиха на второто място в класирането по нации, а в подреждането при мъжете България бе първа с 685 т. пред Армения (620 т.) и Грузия (612 т.). 

Европейското първенство в Тирана е от 28 май до 5 юни.