0

Р одената в Кения, но състезаваща се за Казахстан Нора Джеруто спечели световната титла на 3000 метра стипълчейз за жени на световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ).

Джеруто завърши за 8:53,02 минути, което е нов рекорд на шампионатите, рекорд на Казахстан и трето постижение за всички времена. Това беше и първата титла за Казахстан от първенството.

Етиопките Веркуха Гетачев и Мекидес Абебе финишираха съответно втора и трета. Гетачев направи национален рекорд с 8:54,61 минути и четвърто постижение в историята, а Абебе записа 8:56,08, личен рекорд и пето постижение за всички времена.

"Наслаждавах се на бягането. На стартовата линия се страхувах от моите приятели от Етиопия и беше трудно. Реших да изляза отпред, за да мога да контролирам състезанието", каза шампионката.

Китайката Бин Фън триумфира в мятането на диск за жени с личен рекорд от 69,12 метра още в първия си опит.

Две олимпийски шампионки си оспорваха второто място. Двукратната победителка от Лондон 2012 и Рио 2016 и двукратна световна шампионка Сандра Перкович (Хърватия) взе среброто с 68,45 метра, а златната медалистка от Токио 2020 Валъри Олмън (САЩ) е трета с 68,30 метра.

В същото време се разбра, че световният шампион на 100 метра Фред Кърли е с  контузия и отпада от състава на САЩ за щафетата 4 по 100 метра.

Сребърният медалист от Токио изведе САЩ до пълен подиум в спринта в събота, но завърши шести на полуфинала на 200 метра във вторник, след като направи гримаса от болка на финалната права.

Той каза след състезанието, че е било "просто схващане", но неговият агент разкри, че той е получил "лека контузия" на мускула и няма да участва в щафетата на домакините.