0

Mакс Ферстапен спечели Гран При на Азербайджан! Това бе осмият старт от тазгодишния календар във Формула 1.  Най-добро потегляне направи Серхио Перес, който задмина от първата позиция Шарл Льоклер в спирането за първия завой. Все пак пилотът на Ферари се задържа на второто място въпреки блокираната гума, като зад него са Макс Верстапен и съотборника му Карлос Сайнц. Но по-късно пилотите на Скудерията отпаднаха от състезанието заради различни проблеми с болидите си.
На старта Серхио Перес страхотно с маневра на първия завой успя да преодолее първия на решетката Шарл Льоклер. Това можеше да стори и Макс Ферстапен, но световният шампион след първото завъртане остана на третата позиция.

 Скоростта на пилота на Ферари в слабата част на трасето обаче му позволяваше да отвори достатъчна преднина преди третия сектор, която да му позволи да запази второто място, въпреки че Верстапен разполагаше с DRS.

 

След шест тура авансът на Перес се стабилизира на приблизително 2.0 секунди, докато Леклер и Верстапен бяха ката скачени съдове. Въпреки своята близоста те успяха да изградят аванс от 4.2 секунди спрямо Сайнц, който отново изоставаше от водачите.
В средата на седмата обиколка инженерът на Леклер съобщи на монегаска, че според тях лидерът Перес е започнал да изпитва проблем със сцеплението си на излизането от множеството бавни завои в Баку.
Въпреки това разликата между първите два не започна да се стопява, като след осем тура тя отново бе 2.0 секунди.
В деветата обиколка Сайнц напусна състезанието заради технически проблем в своя автомобил на Ферари. Испанецът спря в зоната за сигурност на четвърти завой. Тогава излезе и кола за сигурност.