0

К ристиян Василев спечели бронзов медал на скиф на европейското първенство по гребане в Мюнхен (Гер). С финален спринт той изпревари европейския шампион от 2021 г. и световен първенец на 2019 Оливер Цайдлер (Гер), а на полуфинала остави зад себе си олимпийския вицешампион от Токио 2020 - Шетил Борх (Нор). Вестник „Мач Телеграф“ потърси Василев, който коментира успеха си.

- Честито за медала, както ще коментирате състезанието?

- Мина много добре. Започна малко трудно, тъй като имаше силен насрещен вятър, който не се промени до края, но малко понамаля. Първият старт беше много тежък, следващите вече бяха по-поносими. Най-важното е, че завърши добре за мен.

- Очаквахте ли медал?

- Мислел съм си го, но не ми е било на всяка цена да го преследвам. Целта ми беше да вляза във финала там да направя хубаво гребане и да се класирам колкото се може по-напред.

- Казахте, че стратегията ви е сработила.

- Разпределих си така силите, според мен е по-рисковано да тръгнеш много силно и да водиш, отколкото да запазиш сили за силен финал. Като цяло, дори и да имаш предварителна стратегия, по време на гонката много неща се променят и трябва да ги решаваш на момента. Придържаш се колкото можеш към плана и каквото се наложи, взимаш решения на момента.

- Изпреварихте големи имена и в полуфинала, и на финала. Те казаха ли ви нещо след състезанието?

- С повечето от тях сме приятели, говорим си, коментираме състезания. Предполагам, че ме питате за германеца Оливер Цайдлер, той дойде след гонката на стойката, където си разглобявах лодката, и ме поздрави.

- Постигнахте най-успешния си сезон като резултати. Имаше ли нещо по-различно в подготовката преди този сезон, за да постигате по-добри резултати?

- Може би единственото нещо, което промених спрямо последните 2-3 сезона, е, че психически съм малко по-освободен, тъй като последните три сезона бяха изцяло насочени към спечелването на олимпийска квота. Тогава чувствах голяма тежест от това, че трябва да спечеля квота на всяка цена. Така се стекоха обстоятелствата, че не спечелих, пропуснах олимпиадата и тази година просто си реших, че ще съм една идея по-освободен, няма толкова да гоня на всяка цена резултатите и може би заради това нещата се получават по-добре. Трябва да си освободен психически и да усещаш удоволствие от това, което правиш.

- През септември предстои световно първенство. Имате ли очаквания за него или отново ще подходите по-освободено?

- Винаги първо целта ми е да вляза във финал. Това ще е и целта на световното – да се класирам на финал, а тогава вече малко напрежението пада, а оттам нататък колкото може по-напред, както беше сега.

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"