0

М ладите ни майстори на билярда намериха място в Топ 20 на европейското за юноши и девойки, което се проведе в Петрич и определено кандидатства за спортно събитие на годината в града редом със спечелената от Беласица промоция за професионалния футбол. 240 състезатели от 30 държави взеха участие в надпреварата. В дисциплината "динамичен билярд" при юношите до 19 години титлата спечели отборът на Германия, който във финала надигра с 2-0 победи състава на Австрия. Българският тим пък остана на 19-то място в крайното класиране от общо 30 отбора, които се включиха в надпреварата.

При юношите до 17 години златото спечелиха представителите на Полша, които във финала се наложиха с 2-1 успеха над съперниците си от Финландия. С титли от надпреварата могат да се похвалят още и отборите на Нидерландия, Естония и Сърбия.

Кметът Димитър Бръчков откри форума, който доведе в Петрич близо 500 гости от цял свят, които бяха настанени в местни хотели и сериозно подпомогнаха туризма и бизнес в града в кризисния момент. 

От събота до вчера в „Арена Петрич“ се проведе и елитното състезание от веригата Euro Tour за мъже и жени. Южният ни град е първият на Балканите, който посреща такъв форум и това нямаше как да се случи без финансовата и логистична помощ от общината. Участие в надпреварата, която се провежда на 24 маси от най-ново поколение, доставени от Германия от Европейската федерация по билярд, взеха над 400 състезатели от 36 страни. Те се бориха за награден фонд от 45 000 евро, а финалът е тази вечер.

„Само ние и Румъния със сигурност не получаваме финансиране от държавата под никаква форма. Сърбия, Хърватска, Словения, дори в Косово отделят средства за този спорт, в който, за да се постигат резултати се изисква сериозна подготовка. Тренира се не само в залите, но и на открито, като тичането е задължително. То осигурява повече кислород в клетките и помага и на мозъка да работи по-добре“, коментира президентът на родната билярд федерация Георги Божков. Той е категоричен, че на стартиралия в неделя етап от EURO TOUR 2022 качеството на билярда е наистина изключително високо.

„Тук общо взето са най-добрите играчи в света. Като цяло билярда в Европа е много по-силен. В Америка се играе много по-комерсиално, с шоу и за публиката, докато майсторите са в Европа. Тепърва се развиват платформи за по-голямо телевизионно излъчване и съм сигурен, че билярда е много по-атрактивен от снукъра. Спортът е сложен. За такъв турнир като, този, който сега организираме се изисква играчите да поддържат 3 дни по 15 часа пълна концентрация. Един професионален състезател тренира по 8 часа на ден в залата“.