0

Р осен Барчовски е новият треньор на баскетболния ЦСКА. Той бе представен официално пред медиите, а президентът на клуба Роберт Гергов му връчи фланелка с любимия му номер 6, с който играеше като състезател. Барчовски обяви, че остава и селекционер на мъжкия национален отбор на България.

„Развълнувам съм. Това е свещена фланелка. Почти никой от вас не знае, че преди имаше такава традиция, когато един спортист направи бенефис и предава фланелката си на някой от младите играчи. При мен се случи така, че Петко Маринов ми предаде своята фланелка. Това е емоционален момент за мен. Аз съм преживял цялата история на ЦСКА. И в онези времена, в които имахме организация на страхотно ниво, и при фалитите и неуспехите. И с появата на хора, които направиха всичко възможно да унищожат клуба. 13 години ЦСКА няма мъжки отбор - сега има възможност това да се случи. Изобщо не ми е хрумвало да откажа тази покана!“, заяви Барчовски.

ЦСКА се завръща в баскетболния елит след 13-годишно отсъствие, като днес бе представен и генералния спонсор на клуба – efbet. 

"Изключително важно е завръщането на ЦСКА. Баскетболът в годините назад беше централизиран в София. Дербито ЦСКА – Левски във всеки един спорт носи особен заряд. Огромна е ползата, най-вече за децата", допълни Барчовски.

В залата присъстваха и много легенди на "червените" - Любослав Пенев, който води футболния ЦСКА 1948, Методи Томанов и Емил Бучински. 

"Желая успех на всички. Радвам се, че Росен ще бъде треньор на отбора", заяви наставникът на ЦСКА 1948 Любо Пенев. 

Президентът на баскетболния ЦСКА Роберт Гергов заяви, че целта пред тима е титлата.

„Първата година ще се борим за титлата, но никой не ни поставя цели да ставаме шампиони през първата година. Ще се опитаме. За Европа – като се класираме ще ви поканим на пресконференция“, каза Гергов.

На същото мнение е и членът на УС Александър Чакмаков, според когото ЦСКА има бюджет за Топ 3.

„ЦСКА винаги се бори за шампионската титла. Би било нахално да кажем, че ще сме шампиони да още първата година. Финансите, които имаме ни дават шанс да сме между първите три отбора. Надяваме се да имаме добри български иргачи, да се направи сплав между българи и опитни чужденци. Има бюджет, който е много добър. Близък е до първите два отбора. Имаме дългосрочен договор със сериозно финансиране. Ако всичко върви по план и си постигаме целите, да правим по-силен отбор в Европа“, заяви Чакмаков.

Относно националния отбор, Барчовски заяви: "Разговарял съм с президента на федерацията Георги Глушков и продължавам да си изпълнявам ангажиментите в националния отбор. Това е очакван акт. Не е проблем и не мисля, че ще ми създаде трудности. Ще съчетавам и двете неща поне до Нова година."

Помощници на Барчовски в ЦСКА ще бъдат Даниел Клечков, който вече няма да е старши треньор на Черно море Тича, и Георги Давидов. Новият треньор заяви, че все още няма яснота по селекцията, като целта е да се вземат максимален брой български играчи. "Червените" все още нямат подписа договор с Чавдар Костов, за когото спонсора Цветомир Найденов намекна с пост във Фейсбук в петък.