0

Б ългарската федерация по джудо привлече за главен мениджър на националните отбори французинa Ален Шмит. Преди седмица той подписа договор до олимпийските игри Париж 2024. 
Назначението на Шмит предизвика вълна от негативни реакции, защото той е бил обвинен за домашно насилие (впоследствие оправдан от съда).
На противоположния полюс е настроението на татамито. Част от националния ни отбор изрази подкрепата си към Шмит. Българските топ джудисти са убедени, че с новото попълнение ще успеят да разгърнат своя потенциал.

В момента Ален Шмит е на сбора, воден от селекционера Георги Георгиев, като подготовка водят над 30 състезатели с фокус върху първото сериозно изпитание за годината – европейското първенство в София в края на април.

„Първите ми впечатления от Ален Шмит са безкрайно положителни, личи си, че има мотивацията и иска да ни помогне. От изминалите няколко тренировки се вижда, че има знанията и уменията да го направи“, коментира пред boec.bg най-добрият ни джудист Ивайло Иванов. 

„В нашия отбор от известно време се усеща едно липсващо звено и заради него изоставаме от големите отбори в джудо, а именно специалист на световно ниво, който да допринесе за нашето развитие в тактически и технически план“, каза и Борис Георгиев. - Първите ми впечатления от новия наставник Ален Шмит са, че той може да е точно този, който да развие потенциала на всички нас и да достигнем поставените цели. Не само индивидуално, но и като отбор. В момента в треньорския щаб разполагаме с доста успешни атлети в лицето на Георги Георгиев – бронзов медалист от олимпийските игри, и Ален Шмид, който е призьор от световни първенства.

Самият факт, че пред нас по време на тренировка стоят тези хора, мотивира целия отбор и всички ние даваме максимума от себе си. Лично за мен, това ще доведе до много добри резултати в близкото бъдеще. Относно провокациите, които се въртят из социалните мрежи и медии, не смятам, че това изобщо влияе на професионализма на един човек.

Ние не бива да съдим по неговия живот само и единствено в личен план, а напротив – хубаво е да се вземат предвид успехите, които стоят зад гърба му. Всеки има своята история, монетата има две страни и две гледни точки! Нека не намесваме личното с професионалното, а да се фокусираме върху бъдещето и успехите, които предстоят!“, допълни Георгиев.