0

З а размяна на остри реплики на днешната среща на новия спортен министър Радостин Василев с шефовете на спортните федерации у нас съобщи председателката на Българската федерациятпо художествена гимнастика Илиана Раева. По думите й след вчерашните декларации между съпруга й Наско Сираков, главен акционер на футболния клуб Левски, и министерството, днес министърът е атакувал нея.

Ето какво написа Илиана Раева:

"Първа официална среща с новия министър на спорта Радостин Василев

Фалстарт….

Атаката на новия министър на спорта се прехвърли от Наско към мен.

Днес имаше официална среща на федерациите с новия министър на спорта Радостин Василев. Внимателно слушах пресконференцията му с медиите, на които представи новата програма за финансиране на спорта за високи постижения. Разбира се, впечатли ме факта, че първо това се прави с медиите, а не с федерациите, но това не е фатално, само уточнява някои детайли и характеристики. 

Дойде ред и на федерациите. Даде се думата на присъстващите президенти. Генералните секретари, които са най-добре запознати, не бяха допуснати заради мерките за Ковид. Колеги се изказваха, даваха някои препоръки и задаваха въпроси.

Вдигнах ръка и аз. Препоръчах за следващата програма да се използват и хора от федерациите, които реално правят спорт и са адекватни на еволюцията и непрекъснатите промени в спорта, които изискват промени и в методика, и във финансиране, и във всичко свързано с развитието на спорта.

Впрочем, това предложи преди мен и колегата от батута Стоян Димитров. След това разкрих страховете си, че няма отговор и информация за финансирането на нашите проекти за Световна купа, която е в началото на април и Световното първенство, което е през септември, както и последната такса към ФИГ за организирането му, на която при забавяне текат лихви.

Разкрих и опасенията си за наемите на тренировъчната зала “Арена Армеец”, която ползваме за тренировки, защото нямаме зала, в която да се побере целия национален отбор.  Тук е мястото да добавя, че българският национален отбор не разполага с тренировъчна база, която да поеме изцяло националните ни отбори.

Останах шокирана от отговора на новия министър, който започна с изречението, че е много изненадан и знаел, че Художествената гимнастика е съществувала в зоната на комфорта. Беше казано, че аз съм била единствената, която си е позволила да му звъни по телефона, но тези недомислени изречения бяха нищо сравнение с това, което ме очакваше, а именно, как моят съпруг Наско Сираков вчера бил написал писмо до него…

Тук вече не издържах абсурдното му изказване, станах и го репликирах, че се надявам никога повече да не намесва съпруга ми, не на място и на официални срещи на федерациите.

Освен това казах да не внушава, че едва ли не БФХГ е била с някакви привилегии и, че явно не е запознат с резултатите и работата на Художествената гимнастика през последните години. 

Обидното отношение към БФХГ и семейството ми, което е посветило живота си на спорта и е постигнало успехи на световно ниво не само като спортисти, но и като ръководители на спорта, беше потресаващо.

Казах, че намесвайки името на съпруга ми, в тази официална среща с федерациите я превръща в махленска седянка. Поисках да разясня нападките му: “ … че само аз съм си позволила да му звънна по телефона…”  ( и всичко това казано в отговор на моите въпроси за предстоящата година) като казах, че не съм звъннала на него, а на секретарката, на която разказах казуса с документите за разширяването на тренировъчната ни зала, които документи след три години най-накрая са готови и министърът на спорта е този, който трябва да ги внесе в министерски съвет.

Най-учтиво помолих секретарката да му каже това, както и ако реши да ми звънне, за да го запозная с казуса. Не съм му звъняла по телефона, а звъннах на секретарката му! След разговора ми със секретарката, в по-късните часове той ми звънна и аз го запознах лично с документите. 

Седях и не вярвах на очите и ушите си, какво виждам и какво чувам… Кому са нужни това отношение и тази агресия?! И защо е така?? Така ли ще работим от първия ден?! 

Г-н Министър, БФХГ никога не се е ползвала с комфорт, за да работи! Нашата федерация е получавала онова, което и се е полагало за постигнатите резултати и за цялостната дейност и труд, които влага за развитието на този спорт. БФХГ не е създавала никакви проблеми на който и да било министър, по какъвто и да е повод и за това сме получавали уважително отношение от всички министри на спорта досега. Не знаех, че дори на секретарката Ви при огромна нужда е проблем да се звъни! Напълно нормално и в реда на нещата е да търсиш връзка с ресорния си министър при проблем. 

Най-малко съм си представяла, че ще размахвате името на съпруга ми Наско на такава официална среща на федерациите, в присъствието на всички президенти. 

Това е възмутително! Спортът има нужда от министър, който да уважава усилията и постиженията на българските спортисти и спортни федерации. 

Като адвокат, който жонглира перфектно с думите и подредбата на изречението, би трябвало да бъдете по-умерен и да знаете, че българският спортист, особено онзи, който е донесъл много победи и поводи за гордост и слава е СМЕЛ и не се страхува от войни, та бил той и на прага на 60- тата си годишнина.

Апелирам за повече респект към БФХГ, която тази година ще чества 70- годишнина на своето велико съществуване.

Вярвам в бъдещо ползотворно сътрудничество!

Все още с уважение към институцията спортен министър, Илиана Раева".

Радостин Василев отговори на нейния пост на специалната пресконференция, която даде след срещата с федерациите. Министърът сподели, че няма да допусне комуникация по неофициален ред с председатели на различни федерации, добавяйки, че желае да прекъсне порочни практики, които са битували в българския спорт в последните години.

„Никой не разбра защо Раева си тръгна предварително. После прочетохме съобщението ѝ, което не отговаря на истината. Трябва да подхождаш с уважение към тази институция. Не може да си с шапка, но нека не обръщаме внимание на вторични белези", изтъкна Василев.

"Тя призна, че БФХГ води много тежки битки, че няма зала, токът е поскъпнал. Това е проблем, което цяло друго министерство се занимава – това на енергетиката. Не знам дали разбирате, че човек, който е дошъл недобронамерен, той търси конфронтация с теб. Имам твърде много работа, за да влизам в нападки с нея.

Моите наблюдения като човек извън спорта показват, че БФХГ, на фона на останалите федерации, се е ползвала с голям финансов комфорт. Те имат резултати, а тя потвърди, че това мое твърдение я обижда. Не говоря само за финансов комфорт, а и логистичен. Аз не съм разбирал от гимнастика, подценявам спорта", продължи министърът.

"Не мога да отговарям за психическото състояние на Раева. Може би трябва да потърси помощ, аз говоря с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес – тя, а днес сме в предаването „Семейни войни“.

Когато казваш истината, другите се обиждат. Това е истината.

Госпожа Раева добре преднамерено да обиди професор Дашева и тя успя. Дашева си замълча, тъй като е деликатен човек, а Раева дойде да действа агресивно.

Ние не искаме да действаме така и тя срещна емоционална съпротива. Ние сме в различни етапи от развитието в живота си. Не мога да крещя и да се карам. Старая се да отговоря на всички, тръгна си тя и след това написа лъжлив пост.

Аз съм един от хората, които обичат да изобличават лъжата. Ако тя е свикнала да говори с бивши министри, аз не съм така. Аз комуникирам по официален ред. Не става въпрос за моята секретарка, а за принципи".

Днес казах, че всички са добре дошли – това е истината. Аз съм човек, който затваря кранчетата, които са текли досега. Достатъчно съм целеустремен да го направя. Първите списъци ще дойдат от тези, които са най-близо до мафията.

Започвам жестока проверка, свързаните дружества, БСТ. Координирана е с министър Рашков, министър Петков. Някой може да е чул, че БФХГ ще се проверява и да ме вкара в изключителен скандал. Уважавам спорта, но просташко държание към мен и професор Дашева – няма да толерирам.

Оттам нататък всички интерпретации имат своите доказателства. Госпожа Раева може да казва каквото пожелае. Никога не съм нападал нея и спорта ѝ.

Явно Пламен Манолов (шефът на Национална спортна база) за нея е Пламен. За мен той е Пламен Манолов. Те си говорят на малки имена, но мен тези неща не ме интересуват. Някои хора, облагодетелствани от мафията, си говорят на малки имена. Аз с тях си говоря на малки имена. Аз протоколирам всичките си разговори. Всичко е черно на бяло, ако някой има други твърдения, ще ги развенчаем бързо.

В момента, в който тя напусна залата, 50 човека си отдъхнаха. Аз не искам да ми ръкопляскат, а да съм коректен. Като виждам последните стенания от обгрижваните от статуквото, аз мога да давам брифинги всеки ден. Да ми излизат с декларации... Те, ако знаеха докъде съм стигнал с помощта си към тях, всеки трябва да си отговаря за действията.

Г-жа Раева си мисли, че тук си играем на "Аз те мразя, ти ме мразиш". Няма как, не е това нивото. Ако тя така е свикнала в семейството си, ние ще го пресечем. Все пак това министерство има някаква охрана. Ако иска да комуникира, си има ред. Няма да я ограничавам, напротив.

За нейната Световна купа, след като си тръгна обидена, коментирахме, че трябва да намерим вариант за финансиране. Сега има втора такса за нея, правя всичко възможно да помагам. На някои и да им помагаш, те пак не са доволни. Аз не мога нищо да направя. По никакъв начин не ми влияят и не могат да ме отклонят от целта. Аз разбирам, че на някои това им е проблем. Получавам обаждания: "Ти ще видиш". Нищо няма да видя, те ще видят. Мина времето, в което някой можеше да плаши някого. И скоро някои хора ще го разберат", обеща Василев.

Президентът на БФХГ Илиана Раева, след своята публикация във Фейсбук, предизвикала горната реакция на министъра, пред журналистите заяви, че се е върнала с колата, за да изрази своята гледна точка и коментар по повод изказванията на Радостин Василев по неин адрес.

"Ваши колеги ми казаха, че ще има брифинг и на него ще се говори за мен. Върнах се с колата от вкъщи и казах, че ще слушам, и ако се наложи – аз ще направя такава след това. Не влязох в залата, защото ми дадоха съвет. Исках да чуя какво ще говори.

Потресена съм да говори за моето психическо състояние с такава ирония. До вчера бях болна от коронавирус, затова бях с шапка. Докторите казаха да внимавам да не изстина.

Не съм отправила нито един упрек към това ръководство на министерството, както и към госпожа Дашева. В никакъв случай не съм казала, че съм недоволна. Това, което съм написала, е 100%-ова истина.

Това е целенасочена атака към семейството ми и към мен. Надявам се да не е към БФХГ. Не знам защо казва, че ние сме били облагодетелствани. Всяка година от нас ни се режеше от бюджета, а после търсихме спонсори да спасим плановете си. Изумена съм от това, което казва той. Опитва се да настройва федерациите.

Колегата от батутите каза, че е добре да се използват хора от федерациите за програмата. Казах какви са ми притесненията. 1,5 млн. От мафията? Разбирате ли за какво става въпрос? 2018-а година БФХГ няма зала за националните отбори. Преди 3 години министерски съвет гласува да ни дадат милион и 500 хиляди за разширение на базата.

Три години това беше ходене по мъките. Най-накрая оправихме документите. Той излъга. Тези пари са дадени на НСБ, а не на федерацията. Станах обидена и си тръгнах, опита се да ме засегне на психическо състояние и възпитание, но няма как да ме засегне. Познавате ме отдавна, но това беше лъжа. Толерирана федерация от мафията? Толкова обиди каза за нас, но не помня“, отбеляза Раева.

„Лъжа след лъжа. Аз не запомних всичко. Тук се опита да се вмени на журналистите някаква моя демонична характеристика.

Нямам сили да викна след коронавируса. Афектирах се, когато започна да говори за нас пред федерациите. Защо намеси съпруга ми? Не мога да позволя да се внушава на колеги, че ние сме ползвани с привилегии.

Всяка година министърът ни орязваше парите и трябваше да търча по спонсори. Изумена съм от този човек, за мен това е атака и си го мисля това. Трупа някакъв авторитет на гърба на някои хора и федерации. Министър Иванов, Нейков, Мариана Георгиева, Лечева, Красен Кралев, Андрей Кузманов – никой никога не е имал проблем с нас, нито с мен като президент и винаги сме работили при прекрасни условия, така че в този смисъл може да се каже, че ние сме били любимата федерация на всички министри (спортни министри - бел. ред). 

Той е министър и трябва да работи с всички федерации. Да видим как ще работим. Мисля, че всички видяхте за какво става въпрос. Не за първи път. Ако това е било в следствие на писмото от Наско, той изгуби тона и възпитанието. Той ехидно ни се смее и ми обясняваше неща за Наско.

Може би отношението е лично към мен. Нямам обяснение от какво е продиктувано. Никога не съм имала отношения с този човек. Познаваме се бегло. Знам, че е бил футболен юрист. Дори мисля, че съм ги използвала да ми помогне в една ситуация с Катрин Тасева.

Нямам обяснение за тези откровени обиди към мен като човек и личност. Мисля, че той трябва да обърне внимание на състоянието си, защото той лъга без да му мигне окото.

Той се опита да покаже, че властта е в него и той коли и той беси – хайде. Каква среща да искам? При всички случаи трябва да искаме такива с него. Предстои ни Световно първенство, Световна купа, имаме юбилей. Аз съм объркана и нямам никаква представа откъде идва тази атака и за какво става въпрос.

Той ни обяви федерация на мафията. Опитва се да настройва федерацията една срещу друга. Той ще е министър колко време? Ние всички оставаме колеги.

Поведението му е много плашещо. През цялото време бях обгърната с дебело палто поради болестта. Нас не спират да ни проверяват. Няма от какво да се плаша за такова нещо, но напада некоректно федерацията. Просто много съм шокирана. Този човек действа от позицията на силата – това е. Нещо ще се опитва да доказва кой е хванал, какви е хванал. Нека ни проверяват, но да не се лъже и да се казва това, което е казано“, завърши Раева.