0

Т алантливата ни сабльорка Йоана Илиева ще направи уникален скок в световната ранглиста за жени, след като записа 15-о място на световното първенство в Кайро, Египет.

Българката ще се изстреля от 34-а на 18-а позиция в класацията при сабльорките, като до този момент не бе влизала въобще в топ 50.

15-ото й място в Египет е най-доброто класиране в историята на женската ни фехтовка на състезание от подобен ранг, а Илиева го стори в конкуренцията на 133 момичета от 45 държави. До финалната фаза на индивидуалната надпревара на сабя достигнаха и четирите ни представителки, което постигнаха също само Франция и Италия, а силни нации като Унгария и Германия не успяха.

В първия си двубой от финалите Йоана, която дойде с 6 победи от групите, разби с 15:9 Кейтлин Максуел (Вбр). За място в топ 16 възпитаничката на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ беше още по-категорична - 15:6 над Луана Пекелман (Браз). След това жребият прати Илиева срещу поставената под №1 и бъдеща шампионка Емура Мисаки, но въпреки че игра равностойно, тя отстъпи с 12:15.

“Аз успях да нанеса най-много точки на японката и й направих най-оспорвания бой, но като че ли всички искаха повече. Няколко грешки ме лишиха от медал, да не кажа финал, така че съм със смесени чувства“, призна специално пред „Телеграф“ Йоана.

Днес европейската ни шампионка на сабя до 20 г. ще изведе България и в отборната проява заедно с Олга Храмова, Емма Нейкова и Ана Михайлова. „Имахме неприятен жребий, но се надявам да продължим в Топ 8 в събота. Започваме с Хонконг и ако бием, играем с Унгария за осмицата, а те станаха четвърти на европейското. Но чувствам, че можем да ги отстраним“, призна Йоана.

Индивидуално Храмова завърши 30-а, след като един туш срещу Ан-Елизабет Стоун (САЩ) не й достигна, за да влезе в топ 16. Нейкова остана 43-а, изпускайки с 14:15 Зузана Цислар (Пол), а Михайлова е 58-а. Всички момичета са водени от националния треньор Ивайло Воденов.