0

Н овак Джокович ще трябва да заплати разходите по делото, което се води срещу неговото влизане в Австралия през последната седмица. Освен че го загуби и ще трябва да напусна страната без да участва на Откритото първенство по тенис, сърбинът ще трябва да се  прости и с 500 000 долара от имането си, което според "Форбс" се оценява на 220 млн. долара, съобщават медиите в родината му.

Причина за това е, че в решението на тримата съдии от Федералния съд влезе и клауза за покриване на всички разходи, направени по случая.

Джокович ще се качи на самолет за Дубай в 22.30 часа местно или 13.30 ч. българско време. След това вероятно ще кацне в родината си.

Австралийският премиер Скот Морисън приветства днешното съдебно решение за анулиране на визата на сръбската тенис суперзвезда Новак Джокович, предаде Ройтерс. "Това ще запази нашите граници силни и австралийците ще останат в безопасност", каза Морисън. 
Той добави, че "сега е време Откритото първенство на Австралия по тенис да започне и пак да се радваме на тениса през лятото" (в Южното полукълбо). 
Медицинско изключение, което позволи на световния №1 в мъжкия тенис да влезе в страната, въпреки че не е ваксиниран срещу COVID-19, предизвика гнева на много австралийци, които са принудени да живеят при строги ограничителни мерки.
Въпросът стана политически за десноцентриста Морисън, който трябва да свика федерални избори преди месец май, отбелязва Ройтерс. Лейбъристката опозиция води в проучванията на общественото мнение преди изборите.

От Асоциацията на професионалните тенисисти излязоха с официален коментар след края на сагата с Новак Джокович. 

„Днешното решение да бъде отнета визата на Новак Джокович бележи края на поредица от събития, за които трябва да съжаляваме. В крайна сметка решенията на властите по въпросите за общественото здраве трябва да се спазват. Необходимо е повече време, за да се направи равносметка на фактите и да се вземат поуки от въпросната ситуация.
Независимо от цялата тази суматоха, Новак е един от най-великите шампиони на нашия спорт и отсъствието му от Australian Open е голяма загуба. Знаем колко бурни бяха последните дни за Новак и колко много той искаше да защитава титлата си в Мелбърн. Пожелаваме му успех и очакваме съвсем скоро да го видим отново на корта. ATP продължава да препоръчва ваксинацията на всички играчи”, гласи изявлението на Асоциацията.

От Тенис Сърбия пък напомниха колко дарения за борбата с коронавируса и на колко други каузи е направил самият Джокович:

По-рано се появиха и първите думи на Джокович след решението на съда.