0

О фициалният старт на инициативата "София - световна столица на спорта 2024" бе даден тази вечер в присъствието на авторитетни европейски лидери, прочути шампиони и чуждестранни гости. Събитието предхожда мултинационалните отборни и щафетни бягания "Рънатон", които предстоят тази неделя по трасе около НДК.

Представители на 10 държави и част от шефовете на европейския масов спорт бяха запознати днес с Програмата и приоритетите на София като "Световна столица на спорта през 2024". На събитието в гранд хотел София присъстваха Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, Джан-Франческо Лупатели - президент и основател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE, Андрей Ковачев - член на Европейския парламент, Зарица Динкова - министър на туризма, Лилия Иванова - главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Анна Петракиева - директор на Природен парк "Витоша", проф. Лозан Митев - председател на УС на Национална спорта академия "Васил Левски", Анатоли Илиев -зам.-председател на Фондация "София - европейска столица на спорта", общински съветници, представители на ангажирани в Организационния комитет министерства и институции, лицата на "София - европейска столица на спорта" през годините, легендарни български шампиони и медалисти, общественици и представители на подкрепящи инициативата клубове, общности и организации. 

sofia2018.bg

Сред по-популярните спортисти, подкрепили инициативата, бяха Стойка Кръстева, Евгения Раданова, Йоана Илиева, Ренета Камберова, Невяна Владинова, Александра Фейгин, Жасмина Свиленова, Олга Храмова и др.

Кметът на столична община Йорданка Фандъкова изтъкна ползите от проекта "столица на спорта", като подчерта колко много жители и гости на града е увлякла инициативата. 

"София получи признание като една от най-активните и иновативни европейски столица на спорта, а междувременно помогнахме на още 14 селища в страната да заслужат ценната титла и да се възползват от многото опции за предоставяне на нови възможности за активен и здравословен начин на живот", каза още Фандъкова. 

sofia2018.bg

Тя изтъкна, че за 2024 година Столична община предвижда над 310 спортни събития и активности.

"Спортът е една голяма кауза, той обединява всички. Защитихме титлата европейска столица на спорта и това бе едно важно признание за нашите възможности. Благодаря за подкрепата от нашите големи шампиони. Вярвам, че и като световна столица на спорта нашият любим град ще бъде за пример. Желая успех на инициативата", заяви Фандъкова.

Джан-Франческо Лупатели обяви, че Йорданка Фандъкова получава признанието да бъде почетен президент на ACES EUROPE за следващите 5 години. 

"Благодаря на София за това, че бе за пример като европейска столица на спорта. Ние сме едно голяма семейство и при нас най-важното е приемствеността," каза Лупатели. 

Кратки приветствия към присъстващите отправиха още Андрей Ковачев, Анна Петракиева, Евгения Раданова, Йоанна Илиева, Ренета Камберова, проф. Лозан Митев, Лилия Иванова и др., а церемонията завърши с обща снимка за спомен.

sofia2018.bg

Утре част от авторитетните гости и участници в Рънатон 2023 ще присъстват на откриващата се в голямата зала на Парк хотел "Москва" Международна конференция на тема "Спортната дипломация и интеграционни спортни ценности", след което ще посетят планината Витоша.

Рънатон 2023 ще се състои тази неделя, 1 октомври 2023, по специално оформено около НДК трасе. Посланици на отборните и щафетни бягания от българска страна са известните български атлети Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Християн Стоянов, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова и др. 

Днес станаха известни окончателните заявки за участие от България и подробности за събитието.