0

Д нес станаха известни окончателните заявки за участие от България в мащабния атлетически Рънатон тази неделя. По 2.5-километровото трасе около НДК ще стартират 36 отбора. Тимовете са изградени около личностите на посланиците на инициативата. Най-много участници от прочутите ни атлети е увлякла Милица Мирчева с 10 отбора, свои представители имат още Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова, Шабан Мустафа и параолимпикът Християн Стоянов. Абсолютен рекордьор обаче е двигателят и организатор на много популярната верига от бягания „5кмРън“ Георги Станоилов, който е записал 17 отбора. Общо българите, които ще застанат на старт са 144, всички те преминаха задължителната 6-месечна тренировъчна програма в подготовка за бягането тази неделя.

„Рънатон 2023 е отлична инициатива, която ще спомогне повече хора да се приобщят към бяганията, а чрез тях – към активния и здравословен начин на живот,“ твърди националната рекордьорка в маратона Милица Мирчева. Според изтъкнатия планински бегач Шабан Мустафа събитието би следвало да се провежда всяка година, тъй като провокира отборния дух с щафетните и отборни надпревари. „От опит знам какъв огромен логистичен и организационен ресурс изисква подобна проява, но всичко това си
заслужава, защото точно тези събития предлагат на хората нови и нови възможности за спорт," сподели Евгени Игнатов, легендарен атлет и все още притежател на всички национални рекорди в зала и на открито в бяганията от 1500 м до 10 000 м, някои от неговите върхови постижения са вече на близо 40 години. Веселин Цинзов пък коментира, че все повече ориентировачи и ски-бегачи се включват в надпреварите по атлетически бягания у нас.

Към българските бегачи ще се присъединят 226 атлети от 56 отбора от чужбина. Те са представители на 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния, като всяка страна е сформирала по 6 свои отбора, които пристигат днес в България. В тези държави в продължение на шест месеца течеше подбор на участници, като те също се записваха чрез интернет сайта, но се определяха от т. нар. „водачи на отборите“, които стриктно следяха за изпълнението на зададените от българските организатори тренировъчни програми. Всеки участник бе ангажиран да споделя свои снимки, видеа и информации за тренировките си в специално изградените профили в социалните мрежи на инициативата. Така общия брой участници е 370 атлети.

Събитието ще се състои тази неделя, 1 октомври 2023 г. по специално оформено около НДК трасе. Първи точно в 9.30 ч. ще стартират участниците на 2.5 км заедно с параолимпийците и хората с инвалидни колички – тази дистанция е без състезателен характер. В 10.00 ч. е първата състезателна надпревара – на 5 км, в която участват отбори от по четирима, те ще направят две обиколки на трасето с едновременен старт и сумиране на резултатите. В 10.30 ч. ще бъде дадено началото на надпреварите на 10 км и на 20 км. Бягащите 10 км също са в отбори по четирима с едновремен старт и сумиране за времената, а бягането на 20 км е по-различно, то е щафета, където четиримата си предават един след друг поста за да пробягат по 5 км.

Целта на новата инициатива е да провокира интерес към отборните и щафетните надпревари, като привлече повече привърженици на масовите бягания. В програмата на състезанията са включени стартове на 2.5 км, 5 км, 10 км и 20 км. Кратката дистанция е предимно за хора със специални потребности, 5 и 10-километровите са отборни – с едновременен старт, а 20-те километра са щафетни – всеки член на отбор бяга по 5 км и най-бързият тим печели. Надпреварите ще бъдат отворени за участие на тимове, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите гарантира баланс между половете, тимовете ще бъдат съставени от равен брой мъже и жени.

Двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз е асоциация „Спорт в свободното време“. Общата цел на Рънатон е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения и която има значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от
всички възрасти.