0

Ш офьор блъсна преднамерено на пътя испанската колоездачна легенда Алехандро Валверде и двама негови спътници, след което даде мръсна газ и избяга от местопроизшествието. Мотоциклетист, станал свидетел на „опита за убийство“, както бе определена маневрата на беглеца, записа номера на колата му. Той бе издирен и арестуван, като е направил пълни признания.

Самият Валверде, който на 42-годишна възраст се подготвя за последното си участие в испанската Вуелта, бе транспортиран в болница, където трябваше да остане под лекарско наблюдение 24 часа. Той обаче бе изписан по-рано без фрактури и тежки травми, а само с охлузвания.

Свидетели описаха бруталното нападение, при което можеше да има дори човешки жертви. 

Валверде и група колоездачи тренирали на регионален път, който свързва Алкантарила и Хавали Виехо. Изведнъж край групата профучала с много висока скорост кола, която въобще не спазила задължителната в Испания в такива случаи дистанция от поне 1,5 м от колоездачите. 

Реакцията им била бурна – с жестове и викове Валверде се възмутил, при което онзи спрял, дал на заден и умишлено блъснал с колата си Алехандро и още двама от групата. След това избягал, оставяйки трима ранени.

След като претърпя операция в болница, самият Валверде публикува снимка в личния си акаунт в Instagram, за да успокои всички. "Искам да ви благодаря за подкрепата и свидетелствата за привързаност, които получих днес. За щастие всичко беше само страх, и съм добре", написа той.

Екипът на Валверде, Movistar, излезе с изявление, в което обяснява случилото се. "Алехандро Валверде и един от неговите обичайни тренировъчни партньори бяха замесени тази събота в инцидент, когато караха около Алкантарила (Мурсия). И двамата са добре, без фрактури или други сериозни наранявания“.

Той ще продължи подготовката си за Обиколката на Испания.