0

Н амиращата се в руски затвор американска баскетболистка Бритни Грайнър успя да изпрати писмо с вик за помощ до президента на САЩ, съобщават американските медии, сред тях ESPN, CNN и др.

„Моля те, не ме забравяйте“, пише Бритни Грайнър, която от февруари е в руски затвор. Надеждата й е да бъде спасена чрез размяна между двете страни, чиито отношения са максимално обтегнати заради руската агресия в Украйна и последвалите санкции срещу Руската федерация.

Грайнър стана шампион с Финикс Меркюри през 2014 г. и спечели два златни олимпийски медала. От 2015 г. тя играе в паузата на WNBA в Русия в UMMC Екатеринбург.

Тя иска съдействие от Джо Байдън за освобождаването си. „Страхувам се, че ще трябва да остана тук завинаги. Моля, не ме забравяйте“, се казва в публикувания откъс от писмото на 31-годишната спортистка.

Тя изрази и болката си от това, че на 4 юли, Деня на независимостта в САЩ, когато мисля как „обикновено празнувам този ден, защото тази година свободата означава нещо съвсем различно за мен“. В писмото Грайнър подчерта колко много й липсва семейството й и показа, че е благодарна за всяка подкрепа.

Представител на Грайнър каза, че няма да публикуват цялото писмо или подробности как е стигнало до Белия дом от затворническата килия някъде извън Москва.

Грайнър беше арестувана на московското летище Шереметиево на 17 февруари. Тя е обвинена, че е имала вейп касети с масло от канабис в багажа си, за което е заплашена от присъда до десет години затвор.

Съвсем наскоро задържането й, вече удължено до 2 юли (събота), сега продължава поне до края на производството. 

Според Държавния департамент на САЩ баскетболната звезда е задържана в руския арест без причина. Съвсем наскоро играчите от американската професионална лига WNBA призоваха Грайнър да бъде освободена.

Според ESPN нейното семейство и поддръжници наскоро са се опитали да увеличат натиска върху Белия дом и Държавния департамент на САЩ. Руските държавни медии съобщиха, че е имало разговори за замяна на Грайнер с руснак на име Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда по обвинения във финансиране на тероризъм.