0

П лувците заминават за Европейското първенство в Рим (11-18 август) с амбиции за поне два финала.

Десет състезатели ще представят България на шампионата начело с Антъни Иванов и Йосиф Миладинов. В групата са и дебютантите на голям форум при мъжете Тонислав Събев и Петър Мицин.

"За първи път заминаваме с толкова голяма група. Освен плувците, ще имаме три състезателки в синхронно плуване и един в скоковете във вода. 

В Рим очакваме по-добри резултати от Световното първенство в Будапеща. Дано се върнем с усмивки и добри класирания. Надяваме се на поне два финала и три-четири полуфинала", каза генералният секретар на федерацията по плувни спортове Димитър Бобев.

Селекционерът на националните отбори Кристиян Минковски очаква състезателите да плуват около най-добрите си времена.

Съставът за Европейското първенство в Рим:

МЪЖЕ
Йосиф Миладинов – 50 м св. стил, 50 м бътерфлай, 100 м бътерфлай
Антъни Иванов –100 м бътерфлай, 200 м бътерфлай
Калоян Левтеров – 50 м гръб, 100 м гръб, 200 м гръб
Любомир Епитропов – 50 м бруст, 100 м бруст, 200 м бруст
Петър Мицин – 200 м св. стил, 100 м бътерфлай, 200 м бътерфлай
Дениел Нанков – 50 м св. стил, 100 м св. стил
Тонислав Събев – 50 м бруст, 100 м бруст
Йордан Янчев – 400 м св. стил, 800 м св. стил

ЖЕНИ
Жанет Ангелова – 200 м св. стил, 400 м св. стил, 800 м св. стил
Габриела Георгиева – 50 м гръб, 100 м гръб, 200 м гръб

две щафети при мъжете – 4 по 200 свободен стил и 4 по 100 метра съчетано плуване.

Антъни Иванов е уверен, че плуването ще бъде спортът с най-много квоти за България на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

"Очаквам 7-8 квоти за Олимпиадата в Париж. Ние ще сме спортът с най-много квоти, няма кой да вземе повече от нас. Надявам се и финансирането в следващите две години да е по-добро, защото няма как да изпращаме най-много хора на Олимпиадата и да нямаме максимално средства за подготовка", каза Антъни Иванов.

23-годишният търновец е една от надеждите за участие на финал на предстоящото другата седмица Европейско първенство по плуване в Рим.
"Направих доста по-добра подготовка сега в сравнение с тази преди Световното в Будапеща през юни. Не само аз, но и всички, които бяхме на лагера в Бургас се подготвихме добре. Както винаги, целта ми е участие във финал на 200 метра бътерфлай и там ще видим какво ще се случи. В щафетите имаме реална възможност да подобрим националните рекорди и да се борим за място във финалите.

Ако се доближа до най-доброто ми време на 200 бътерфлай, няма как да съм по-назад от пето място. Ако всички плуваме до най-добрите си времена ще постигнем повече от два финала и четири полуфинала", коментира Антъни Иванов на пресконференция.